Tietoa asukkaille koronavirustilanteesta
Konneveden kunta kokoaa tälle sivulle tiedotteitaan koskien koronavirusta (COVID-19) ja siitä aiheutuvia toimenpiteitä. Tiedotteet julkaistaan myös Konneveden kunnan sosiaalisen median kanavissa.
***
Koronatiedote (14.1.2021)
Konneveden kunnan tartuntatautiryhmä on linjannut 13.1.2021 kokouksessaan, että kunnan harrastetilojen käytön rajoituksia täysi-ikäisten osalta jatketaan tammikuun loppuun saakka. Aikaisemmin vastaava rajoitus oli voimassa 17.1.2021 saakka ja sitä on nyt jatkettu kahdella viikolla.
Konneveden kunnassa on voimassa edelleen jo aiemmin annettu vahva suositus maskin käytöstä THL:n täsmennetyn ohjeistuksen mukaisesti kaikille yli 12-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa kahden metrin turvavälejä ei voida noudattaa. Tällaisia tilanteita ja paikkoja ovat kaikki kunnan toimipisteet, muut julkiset tilat, päivittäistavarakaupat, apteekki, pankki ja julkiset kulkuneuvot. Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita. Lisäksi asioivilta henkilöiltä edellytetään käsi- ja yskimishygienian huolellista noudattamista.
On tärkeää, että menet koronatestiin, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai soita alueen terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117. Seututerveyskeskuksen koronapuhelin 014 269 8180 palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Älä hakeudu terveyskeskukseen ilman ohjeistusta, jos epäilet koronatartuntaa.
Vältä lähikontakteja ja muista turvaväli. Myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten epidemian leviäminen hidastuu. Muista, kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin, älä kättele muita ja tee etätöitä, jos mahdollista.
Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Kuivaa kodin ulkopuolella kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
Lataa Koronavilkku-sovellus puhelimeesi. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta. Lisätietoa Koronavilkku-sovelluksesta: Koronavilkku.fi
Konneveden kunnan koronaa koskevaa uutisointia ja tietoa koronaviruksesta verkkosivujemme korona-osiosta osoitteesta http://www.konnevesi.fi/fi/317/Korona/main ja sosiaalisen median kanavistamme.
***
Koronatiedote (12.1.2021)
THL on päivittänyt maskisuositustaan 8.1.2021 alkaen. Maskin käyttöä suositellaan vastedes 12 vuotta täyttäneille koko maassa. THL ei ole asettanut määräaikaa suositukselle. Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla suositus koskee peruskouluja 6. luokasta alkaen. Keski-Suomi on tällä hetkellä kiihtymisvaiheessa, joten maskisuositus pannaan toimeen myös Konneveden kunnan peruskouluissa mahdollisimman pian - viimeistään ke 13.1.2021 mennessä.
Koulut tarkistavat ohjeet ja käytännöt maskien käyttöön liittyen ja perehdyttävät henkilökunnan ja oppilaat asiaan. Koulu tiedottaa omista käytännöistään kaikkia oppilaita ja huoltajia. Jo ennen tätä jokainen voi omatoimisesti alkaa käyttää maskia koulussa ja koulukuljetuksissa.
Kouluaikana ja koulukuljetuksissa käytettävät kertakäyttömaskit järjestetään kouluille kunnan toimesta. Omien kangasmaskien käyttö on sallittua (ja ekologista), mutta ne tulee hankkia itse ja niiden käytön ja puhdistuksen tulee olla ohjeiden mukaista.
Edelleenkin tärkeintä on, että oppilas ei tule kouluun, mikäli hänellä on yhtään flunssan oireita. Lisäksi on jaksettava huolehtia hygienia- ja turvaväliohjeiden noudattamisesta. Tsempataan tässä siis edelleen!
Maskisuositus koskee 12-vuotiaita myös kouluajan ulkopuolella. Lisätietoa asiasta löytyy THL:n tiedotteesta: https://thl.fi/fi/-/thl-paivitti-maskisuositusta-maskin-kayttoa-suositellaan-jatkossa-yli-12-vuotiaille
***
THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille
THL päivitti maskisuositusta – maskin käyttöä suositellaan jatkossa yli 12-vuotiaille8.1.2021
THL on päivittänyt kansalaisille tarkoitettua maskisuositusta. Kasvomaskin käyttöä suositellaan vastedes yli 12-vuotiaille. Taustalla on Maailman terveysjärjestö WHO:n suositus, jonka mukaan 12-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulisi noudattaa aikuisten maskisuositusten periaatteita.
THL suosittelee kasvomaskin käyttöä koko maassa. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.
Kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskin käyttöä suositellaan myös kaikissa työyhteisöissä, sekä harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan sisätiloissa, jos samassa tilassa toimii ja oleskelee useampia henkilöitä.
”Kasvomaski on vain yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä. Sen lisäksi on ensisijaisen tärkeää noudattaa turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Oireisena ei tule mennä töihin tai kouluun, vaan tulee välttää sosiaalisia kontakteja ja hakeutua välittömästi koronatestiin”, muistuttaa THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.
***
Konneveden kunnan koronatiedote (18.12.2020)
Vahva maskin käyttösuositus on voimassa Konneveden kunnassa edelleen kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa kahden metrin turvavälejä ei voida noudattaa.
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri (KSSHP) on antanut myös vahvan maskisuosituksen taksikuskeille ja heidän asiakkailleen.
Kuntalaisia pyydetään ensisijaisesti hankkimaan itse omat maskinsa. Kunnantalolta jaettavat maskit on tarkoitettu vain henkilöille, jotka eivät kykene maskia itse hankkimaan. Huomioithan, että kunnantalo on suljettuna 21.12.2020 - 3.1.2021.
Hakeudu koronatestiin vähäisistäkin oireista. Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa osoitteessa omaolo.fi.
Seututerveyskeskuksen koronapuhelin numerossa 014 269 8180 palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Puhelin toimii myös juhlapyhinä. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.
Konneveden kunnan etätyösuositus jatkuu edelleen, jotta eri puolilla Suomea liikkuneet kansalaiset eivät levittäisi koronaa työpaikoillaan hallitsemattomasti pyhien jälkeen. Tällä hetkellä yksi ryhmä, jossa korona leviää, ovat työpaikat.
Kyläilyjä joulun ja uuden vuoden aikaan tulisi välttää. Suositus on, että juhlitaan vain perhepiirissä enintään 10 hengen ryhmässä. Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille. Noudatetaan hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja huolehditaan turvaväleistä. Kasvomaskin käyttöä suositellaan, jos joukossa on riskiryhmään kuuluvia ja ydinperheen ulkopuolelta tulevia henkilöitä. Tärkeää on myös juhlapyhinä hakeutua testiin lievinkin oirein.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektiolääkärin erittäin vahva suositus on, että hoivakotien asiakkaat eivät lähtisi joulun aikaan kotilomille, vaan että vierailut tapahtuisivat hygieniasuosituksia noudattaen yksiköissä. Pandemiajohtoryhmä perusteli suositustaan sillä, että nykytilanteessa olisi turvallisempaa tavata ikäihminen hoitokodissa yksikkökohtaisten turvallisuusrajoitusten puitteissa. Tapaamisista on sovittava etukäteen yksikön kanssa.
Aluehallintovirasto on tehnyt 17.12.2020 päätöksen, jonka mukaan kaikki yli kymmenen hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty KSSHP:n alueella 22.12.2020‒17.1.2021 välisen ajan. Näin ollen Konneveden kunnan kuntosali pidetään suljettuna edellä mainitun ajan.
Konneveden kunta toivottaa hyvää ja rauhallista joulua.
***
Konneveden kunnan koronatiedote (14.12.2020)
Konneveden kunnan tartuntatautiryhmä kokoontui 14.12.2020 tilannekatsaukseen koronatilanteen suhteen. Kuntalaisia kehotetaan toimimaan annettujen ohjeiden mukaisesti ja huomioimaan alueellisen Koronanyrkin tänään antamat uudet linjaukset sekä täsmennetyt Konneveden kunnan vierailuohjeet asumispalveluyksiköissä ja Ruusaliisassa.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä eli Koronanyrkki totesi tänään sairaanhoitopiirin alueen olevan edelleen tukevasti kiihtymisvaiheessa, vaikka tautitilanne on sairaanhoitopiirin alueella mennyt viime viikkoina huonompaan suuntaan. Tästä on osoituksena muun muassa ilmaantuvuuden nousu, taudin leviäminen myös eläkeläisiin, tartunnan leviäminen yhä laajemmin sairaanhoitopiirin alueen pikkukuntiin ja sairaalahoidon tarpeen hienoinen nousu.
Koronanyrkin kokouksessa tuotiin esille, että koronatartuntojen määrän kasvu alueella huolestuttaa ja asiaa arvioidaan seuraavan kerran ensi maanantaina 21.12.2020. Jotta tilanne saadaan pysymään hallinnassa, Koronanyrkki päätyi antamaan sairaanhoitopiirin alueelle suosituksen maksimissaan 10 henkilön yleisö- tai yksityistilaisuuksien järjestämisestä 6.1.2021 saakka.
Kokouksessa oltiin huolissaan myös joulunajasta ja todettiin, että nyt on tärkeä aika muistuttaa kaikilla työpaikoilla etätyön tärkeyttä myös joulun jälkeen, jotta eri puolilla Suomea liikkuneet kansalaiset eivät levittäisi koronaa työpaikoillaan hallitsemattomasti joulun jälkeen. Tällä hetkellä yksi ryhmä, jossa korona leviää, ovat työpaikat.
Kokouksessa annettiin vahva maskisuositus sekä taksikuskeille että heidän asiakkailleen ja todettiin, että maskia käyttävä henkilöt ovat parhaiten turvassa koronalta.
Vierailuohjeet Konneveden kunnan asumispalveluyksiköissä ja Ruusaliisassa 14.12.2020 alkaen:
Asiakkaiden ulkoilu on sallittuja yleisiä COVID-19 suosituksia noudattaen.
Vierailuista asumispalveluyksiköihin tulee ilmoittaa etukäteen.
Vierailijoiden edellytetään noudattavan hoitajien antamia hygienia- ja muita ohjeita:
- tapaamiset ovat sallittuja asukkaiden huoneissa (ei yksikön yhteisissä tiloissa)
- vierailijoita korkeintaan 2 kerrallaan
- vieraiden on oltava ehdottoman oireettomia
- huolellinen käsihygienia aina ennen vierailua
- 1-2 metrin turvaväli
- vierailijoilta edellytetään suu-nenä-suojuksen käyttöä koko vierailun ajan. Suu-nenä-suojuksia saa tarvittaessa yksiköistä hoitajilta.
Kuntouttava yksikkö
Kuntouttavan yksikön asiakkailla ei ole käytössä yhden hengen huoneita.
Kuntouttavan yksikön asiakkaiden tapaamiset pyritään järjestämään aulatilassa tai Ulpukassa. Vierailuista sovitaan henkilökunnan kanssa etukäteen mielellään edellisenä päivänä. Vierailijoiden edellytetään noudattavan hoitajien antamia hygienia ja muita ohjeita kuten em. asumispalveluyksiköissä.
Ulko-ovet pidämme lukittuina.
Ruusaliisan ruokasali on suljettuna talon ulkopuolisilta asiakkailta 14.12.2020 alkaen toistaiseksi.
Eija Alhonen
peruspalvelujohtaja
***
Konnevedellä on todettu kolme uutta koronatartuntaa - yhteensä tartuntoja paikkakunnalla kuusi
13.12.2020
Konnevedellä on todettu kolme positiivista koronatestitulosta. Positiivisten näytteiden antaneiden henkilöiden tartuntaketjut ovat tiedossa. Yksityisyydensuojasta johtuen tartunnoista ei voida antaa tarkempia tietoja.
Konneveden kunnassa on todettu viime keväästä alkaen yhteensä kuusi koronavirustartuntaa. Viimeisimmän kolmen positiivisen koronanäytteen myötä ylittyi koronatilastoinnissa käytetty viiden koronapositiivisen henkilön raja.
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin (KSSHP:n) alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmässä on todettu, että koko sairaanhoitopiirin alue on edelleen koronaviruksen kiihtymisvaiheessa, vaikkakin koronatilanteessa on nähty hienoisia taittumisen merkkejä.
Konneveden kunnassa on voimassa edelleen jo aiemmin annettu vahva suositus maskin käytöstä kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa kahden metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki § 9). Tällaisia tilanteita ja paikkoja ovat kaikki kunnan toimipisteet, muut julkiset tilat, päivittäistavarakaupat, apteekit, pankit ja julkiset kulkuneuvot. Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita. Lisäksi asioivilta henkilöiltä edellytetään käsi- ja yskimishygienian huolellista noudattamista.
On tärkeää, että menet koronatestiin, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai soita alueen terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117. Seututerveyskeskuksen koronapuhelin 014 269 8180 palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Älä hakeudu terveyskeskukseen ilman ohjeistusta, jos epäilet koronatartuntaa.
Vältä lähikontakteja ja muista turvaväli. Myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten epidemian leviäminen hidastuu. Muista, kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin, älä kättele muita ja tee etätöitä, jos mahdollista.
Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Kuivaa kodin ulkopuolella kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
Lataa Koronavilkku-sovellus puhelimeesi. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta. Lisätietoa Koronavilkku-sovelluksesta: Koronavilkku.fi
Asiasta tiedotetaan lisää tarpeen mukaan.
Konneveden kunnassa on voimassa edelleen jo aiemmin annettu vahva suositus maskin käytöstä kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa kahden metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki § 9). Tällaisia tilanteita ja paikkoja ovat kaikki kunnan toimipisteet, muut julkiset tilat, päivittäistavarakaupat, apteekit, pankit ja julkiset kulkuneuvot. Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita. Lisäksi asioivilta henkilöiltä edellytetään käsi- ja yskimishygienian huolellista noudattamista.
On tärkeää, että menet koronatestiin, jos sinulla on lieviäkään koronavirustartuntaan sopivia oireita. Tee oireiden arviointi Omaolo-palvelussa tai soita alueen terveyskeskukseen, päivystykseen tai Päivystysavun numeroon 116 117. Seututerveyskeskuksen koronapuhelin 014 269 8180 palvelee kaikissa koronaan liittyvissä asioissa arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana. Älä hakeudu terveyskeskukseen ilman ohjeistusta, jos epäilet koronatartuntaa.
Vältä lähikontakteja ja muista turvaväli. Myös terveiden ihmisten on tärkeää vähentää lähikontakteja, koska siten epidemian leviäminen hidastuu. Muista, kun liikut ulkona, pidä vähintään 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin, älä kättele muita ja tee etätöitä, jos mahdollista.
Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus. Vaihda kotona käsipyyhkeitä usein. Kuivaa kodin ulkopuolella kädet huolellisesti pesun jälkeen joko puhtaaseen, kuivaan kertakäyttöiseen paperipyyhkeeseen tai rullakäsipyyhkeeseen. Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.
Lataa Koronavilkku-sovellus puhelimeesi. Koronavilkku on THL:n tuottama sovellus, jonka avulla saat tiedon, jos olet sovelluksen arvion mukaan altistunut koronavirukselle. Lataa maksuton mobiilisovellus puhelimeesi sovelluskaupasta. Lisätietoa Koronavilkku-sovelluksesta: Koronavilkku.fi
***
Juhli joulua pienessä porukassa ja vältä ruuhkia – listasimme vinkkejä turvalliseen pyhien viettoon
Joulu tulee myös tänä vuonna, mutta nyt joulukuun juhlat itsenäisyyspäivästä uuteenvuoteen kannattaa suunnitella mahdollisimman turvallisiksi hyvissä ajoin.
”Jouluna läheisten kanssa vietetty aika on tärkeää, eikä yksin kannata jäädä tänäkään vuonna. Nyt on kuitenkin hyvä juhlia samassa tilassa vain läheisimpien ihmisten kanssa ja käyttää luovuutta muiden tapaamisessa. Ikääntyneiden läheisten kohdalla on tärkeää noudattaa heidän toiveitaan joulunvietosta”, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen.
Joulukuun juhlien järjestämisessä tulee muistaa samat periaatteet kuin muulloinkin korona-aikana. Tärkeintä on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja yrittää huolehtia turvaväleistä. Kasvomaskia voi käyttää, jos siltä tuntuu. Tärkeää olisi myös juhlapyhinä hakeutua testiin lievienkin koronavirukseen sopivien oireiden kanssa ja muuten pysytellä oireisena kotona.
Erityisjärjestelyiden lisäksi toisenlainen joulun aika tarjoaa mahdollisuuksia uusien perinteiden ja hyvien muistojen luomiselle. Tänä jouluna voi rentoutua kotona pienemmällä porukalla ja tavata muita läheisiä etäyhteyksin.
Seuraa ja noudata alueellisia suosituksia
Loppuvuoden juhlien suunnittelussa kannattaa varautua siihen, että epidemian tilanne saattaa nopeasti vaihdella alueellisesti. Epidemian leviämisvaiheessa olevat kunnat voivat suositella rajoituksia myös yksityistilaisuuksien osallistujamääriin.
”Ohjeita noudattamalla jokainen voi vaikuttaa taudin leviämiseen ja suojella sekä omaa että muiden terveyttä”, Salminen sanoo.
Muista nämä:
- Keskustele juhlapyhien viettämisestä läheisten kanssa etukäteen. Yhdessä kannattaa sopia, miten järjestätte mukavan juhlan mahdollisimman turvalliseksi kaikille.
- Juhli alle 10 hengen ryhmissä, mieluiten kotona läheisimpien ihmisten kanssa.
- Jos päätät lähteä kyläilemään, mieti, olisiko yöpyminen hotellissa mahdollista.
- Jos sinulle tulee oireita, älä osallistu kokoontumiseen tai peru järjestämäsi kokoontuminen ja hakeudu testiin.
- Muista huolellinen käsi- ja yskimishygienia myös joulukiireiden keskellä. Muistuta myös mahdollisia vieraita käsienpesusta ja tarjoa riittävästi käsidesiä.
- Varmista, että omassa ja läheistesi puhelimissa on Koronavilkku-sovellus.
Ideoita turvalliseen joulun aikaan:
- Vältä kiire ja tungokset. Hoida juhlaostokset kauppojen ruuhka-aikojen ulkopuolella tai tilaa paketit ja kauppakassit suoraan kotiin.
- Unohda kaappien nuohous ja panosta joulusiivouksessa sen sijaan pintojen desinfioimiseen ja käsihygieniaan.
- Älä turhaan juokse paikasta toiseen. Etäyhteyksien avulla eri puolilla maata ja maailmaa asuvia läheisiä voi tavata rennosti vaikka saman päivän aikana. Käytä säästyvä aika sinulle mieluisampaan tekemiseen!
- Käytä mielikuvitusta ja järjestä hauskoja juhlahetkiä etänä: suvun yhteisen jouluaterian voi jakaa etäyhteyksin, porukalla voi pitää joululauluillan verkossa, äänestää parhaan konvehdin tai kokoontua uudenvuodenvastaanotolle.
- Ulkoilu on hyvä tapa viettää aikaa muiden kanssa turvallisesti myös juhlapyhinä. Yhdessä voi käydä vaikkapa haudoilla tai reippailla jouluvaloja ihastelemaan.
- Yllätä riskiryhmäläinen oven taakse kuljetetulla herkkuruualla. Digiosaaja voi ilahduttaa tietotekniikkaan totuttelevaa antamalla joululahjaksi apua etäyhteyksien harjoittelussa.
- Pyydä joulupukkia jättämään lahjasäkki ulos. Pukkia voi tervehtiä ikkunasta tai ulkona etäisyyden päästä. Nyt kannattaa halailla ja laulaa vain läheisten kesken.
- Muista television ja radion tunnelmalliset jouluohjelmat. Suuntaa sohvalle ja rentoudu: erityisesti tänä vuonna laiskottelu on sallittua!
10. joulukuuta 2020
***
Nyrkin näkemys: koko KSSHP:n alue kiihtymisvaiheessa
Julkaistu 30.11.2020 klo 16.00
KSSHP:n alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä päätyi tänään yksimielisesti toteamaan, että koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alue on siirtynyt koronatartuntojen osalta perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Päätöstä perusteltiin sillä, että viimeisen kahden viikon aikana koko sairaanhoitopiirin alueella ilmaantuvuus on ollut nousussa. Nousua ei ole siis tapahtunut vain Jyväskylässä, vaan koko sairaanhoitopiirin alueella. Myös valtakunnallisesti tartunnat ovat olleet koko ajan kasvussa ja tartuntojen määrän ennakoidaan lisääntyvän entisestään.
Nyrkki oli huolissaan KSSHP:n tilanteesta ja katsoi, että ennakoivia toimia täytyy tehdä tarpeeksi ajoissa, etteivät alueen tapausmäärät lähtisi hallitsemattomaan nousuun ennen juhlakautta.
Kiihtymisvaiheen suositusten mukaisesti Nyrkki suosittelee, ettei KSSHP:n alueella järjestetä yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia seuraavan kahden viikon aikana. Tämän jälkeen Nyrkki tarkastelee asiaa uudelleen. Yksityistilaisuuksia ovat esimerkiksi syntymäpäiväjuhlat, ylioppilasjuhlat sekä yksityiset illanvietot ja muut yksityisesti järjestetyt vastaavat tilaisuudet.
Nyrkki totesi myös, että yksittäiset kunnat ja kaupungit KSSHP:n alueella voivat antaa myös tiukempia kokoontumisrajoituksia, jos katsovat sen tarpeelliseksi.
Esimerkiksi Jyväskylän kaupungin poikkeusolojen johtoryhmä antoi jo viime perjantaina suosituksen, ettei yli kymmenen henkilön yksityistilaisuuksia järjestetä 15.1.2021 mennessä Jyväskylässä.
Nyrkissä todettiin myös, että kansalaisten tulisi nyt harkita millaisia kokoontumisia kannattaa ylipäätään järjestää. Erityisen huolissaan oltiin siitä, että tällä hetkellä koronatartuntoja ei ole vain nuorilla vaan myös vanhemmissa ikäryhmissä. Myös altistuneiden määrä on viime viikkojen aikana lisääntynyt huimasti.
Julkisten yleisötilaisuuksien osallistujamääristä Aluehallintoviranomainen tekee uudet linjaukset tämän viikon aikana.
Seuraavan kerran KSSHP:n alueellinen tartuntatautien torjunnan johtoryhmä kokous on 7.12.2020.
***
Vierailuohjeet Konneveden kunnan asumispalveluyksiköissä ja Ruusaliisassa
27.11.2020
Sosiaali- ja terveysministeriön antaman toimintasuunnitelman mukaisesti COVID-19 viruksen tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Niiden avulla arvioidaan jatkossa suositusten ja rajoitusten tarvetta ja kohdentamista, ja niitä voidaan käyttää päätöksenteon perusteluina alueellisesti ja valtakunnallisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Pandemiajohtoryhmä linjasi ikäihmisten tapaamisrajoituksia 29.10.2020 nykytilanteen mukaisiksi:
Asiakkaiden ulkoilu ja kotilomat ovat sallittuja yleisiä COVID-19 suosituksia noudattaen.
Vierailuista asumispalveluyksiköihin tulee ilmoittaa etukäteen. Vierailijoiden suositellaan noudattavan hoitajien antamia hygienia- ja muita ohjeita:
- tapaamiset ovat sallittuja asukkaiden huoneissa (ei yksikön yhteisissä tiloissa) ja toivotaan ettei kovin montaa vierailijaa kerrallaan
- vieraiden on oltava ehdottoman oireettomia
- huolellinen käsihygienia aina ennen vierailua
- 1-2 metrin turvaväli
- erittäin vahvana suosituksena on käyttää suu-nenä-suojusta, jota olisi hyvä pitää kasvoilla koko sen ajan, jonka vierailija on asukkaan luona. Suu-nenä-suojuksia saa tarvittaessa yksiköistä hoitajilta.
Kuntouttava yksikkö
Kuntouttavan yksikön asiakkailla ei ole käytössä yhden hengen huoneita.
Kuntouttavan yksikön asiakkaiden tapaamiset pyritään järjestämään aulatilassa tai Ulpukassa. Vierailuista voi sopia henkilökunnan kanssa etukäteen mielellään edellisenä päivänä. Vierailijoiden suositellaan noudattavan hoitajien antamia hygienia ja muita ohjeita.
Ulko-ovet pidämme lukittuina.
Eija Alhonen
Peruspalvelujohtaja
***
Konneveden kunnan koronaohjeistus
17.11.2020 alkaen
Laaja etätyösuositus
Konneveden kunnasa siirrytään THL:n suositusten mukaisesti laajaan etätyönkäyttöön kaikissa niissä tehtävissä, missä se on tarkoituksenmukaista. Etätyösuositus on voimassa 31.12.2020 saakka.
Osastojen esimiehet huolehtivat siitä, että toimipisteillä on mahdollisuus saada tarvittaessa myös lähipalvelua.
Asiointi kunnantalolla
Kunnantalo on auki arkisin klo 09-15
Koronaepidemian ehkäisemiseksi asioitaessa kunnantalolla noudatetaan seuraavia toimenpiteitä:
- Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita
- Asiakkaan tulee sopia tapaamisaika etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla suoraan asiaa hoitavan viran- tai toimenhaltijan kanssa
- Lähitapaaminen pidetään turvaetäisyyksin erillisissä kokoushuoneissa. Tapaamisissa käytettävät hengityssuojaimet ja käsidesin saa kunnantalolta
Vahva maskin käyttösuositus
Konneveden kunnassa on lisäksi vahva maskin käyttösuositus kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa 2 metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki § 9). Suositus on voimassa 31.12.2020 saakka.
Kuntalaisia pyydetään ensisijaisesti hankkimaan itse omat maskinsa. Kunnantalolta jaettavat maskit on tarkoitettu vain vähävaraisille.
Soveltamisohje toimintayksiköille
Kunnan eri toimintayksiköt tiedottavat tarvittaessa omista tarkemmista korona-käytänteistä erikseen.
Juha Jokitalo, kunnanjohtaja
***
Koronatiedote
19.10.2020
Konneveden kunnassa otetaan käyttöön seuraavat korona-ohjeistukset 19.10.2020 alkaen:
Laaja etätyösuositus
Konneveden kunnassa siirrytään kunnan työntekijöiden osalta THL:n suosituksen mukaisesti laajaan etätyön käyttöön kaikissa niissä tehtävissä missä se on tarkoituksenmukaista.
Etätyösuositus on voimassa 31.12.2020 saakka.
Asiointi kunnantalolla
Kunnantalo on auki arkisin klo 09 - 15.
Koronaepidemian ehkäisemiseksi asioitaessa kunnantalolla noudatetaan seuraavia toimenpiteitä:
- Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita.
- Asiakkaan tulee sopia tapaamisaika etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla suoraan asiaa hoitavan viran- tai toimenhaltijan kanssa.
- Lähitapaaminen pidetään turvaetäisyyksin erillisissä kokoushuoneissa. Tapaamisissa käytettävät hengityssuojaimet ja käsidesin saa kunnantalolta.
Vahva maskin käyttösuositus
Konneveden kunnassa on lisäksi vahva maskin käyttösuositus kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa 2 metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki §9). Suositus on voimassa 15.11.2020 saakka.
Juha Jokitalo
kunnanjohtaja
19. lokakuuta 2020
***
Konneveden kunnan korona-ohjeistus maskien käytöstä
Koronatilanne on edelleen pahenemassa.
Konneveden kunta antaa vahvan suosituksen maskin käytöstä kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa 2 metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki §9). Ohje on voimassa 15.11.2020 saakka.
Maskien käyttöä suositellaan esimerkiksi:
- kaikki kunnan toimipisteissä
- muissa julkisissa tiloissa
- päivittäistavarakaupoissa
- apteekeissa
- pankeissa
- julkisissa kulkuneuvoissa
Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita. Lisäksi asioivilta henkilöiltä edellytetään käsi- ja yskimishygienian huolellista noudattamista.
Heikoimmassa asemassa oleville kuntalaisille jaetaan maskeja kunnantalon palvelupisteestä arkipäivisin klo 09 – 15.
Juha Jokitalo
kunnanjohtaja
8. lokakuuta 2020
***
Seututerveyskeskuksen koronapuhelin p. 014 269 8180 palvelee kuntalaisia kaikissa koronaan liittyvissä asioissa 10.9. alkaen
Seututerveyskeskuksessa otetaan torstaina 10.9. lähtien käyttöön erillinen koronapuhelin, joka palvelee kuntalaisia kaikissa koronaan liittyvissä asioissa. Palvelun tuottaa Luona Oy. Koronapuhelimen avulla pyritään vapauttamaan koronatestauksen vuoksi ruuhkautuneille terveysasemien palvelunumeroille resursseja niin, että terveysasemilla pystytään turvaamaan paremmin myös muu kuin koronaan liittyvä kiireellinen hoito.
Koronapuhelin p. 014 269 8180 palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.
Soita koronapuhelimeen, jos asiasi koskee:
- Koronaepäilyä ja oireiden arviointia
- Koronavilkku-sovelluksen ilmoitusta mahdollisesta altistumisesta
- Koronanäytteenoton ajanvarauksia, toteuttamista tai tuloksia
- Omaehtoista tai viranomaisen määräämää karanteenia
- Muita koronaan liittyviä asioita
Muissa kiireellisissä asioissa soita oman terveysaseman palvelunumeroon. Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta.
10. syyskuuta 2020
***
Koronavilkku on nyt julkaistu – lataa sovellus puhelimeesi!
Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus on julkaistu. Voit nyt ladata Koronavilkun maksutta puhelimeesi yleisimmistä sovelluskaupoista. Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin tänään (31.8.2020). Tämän vuoksi se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla. Sovelluksen voi ladata heti koronavilkku.fi-sivustolla olevien latauslinkkien kautta.
Koronavilkku on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä versiona. Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä.
Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.
”Koronavilkku-mobiilisovellus on osa hallituksen testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategiaa. Altistuneiden tavoittaminen ja hoitoonohjaus tehostuu sovelluksen avulla. Näin myös tartuntaketjuja voidaan katkaista tehokkaammin”, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.
Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi käyttää sitä.
”Toivomme, että mahdollisimman moni lataa sovelluksen puhelimeensa”, toteaa THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.
Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuvat THL:n lisäksi, STM, Kela ja SoteDigi Oy.
Lisätiedot ja latausohjeet:
Koronavilkku.fi
***
Jokaisen tulee huolehtia koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä
Muistathan välttää isoja ihmisjoukkoja ja pitää turvavälit, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja käyttää tarvittaessa hengityssuojainta. Julkisissa liikennevälineissä tulisi aina käyttää hengityssuojainta. Oireiden ilmaantuessa hakeudu herkästi korona-testeihin. Jokaisen tulee huolehtia osaltaan ettei virus leviä.
Kiireettömät lääkärin ja hoitajan vastaanotot ovat jälleen auki Konnevedellä, myös neuvolatoiminta ja kouluth:n tarkastukset toteutuvat suunnitellusti. Palveluasumisen ja kotihoidon lääkäripalvelut myös normalisoituvat. Vastaanotoille pääsee vain etukäteisajanvarauksella p. 014 269 0300 tai sähköisen ajanvarauspyynnön kautta(Seututerveyskeskus.fi).
Nämä siis sillä edellytyksellä ettei koronaepidemia laajene, jolloin kaikkea kiireetöntä toimintaa arvioidaan kaikissa Seututk:n kunnissa samoilla kriteereillä. Samoin henkilökunnan suunnittelemattomat poissaolot voivat vaikuttaa palveluihin, reserviä ei juurikaan ole.
1. syyskuuta 2020
***
Muutoksia Seututerveyskeskuksen neuvoloiden chat- ja puhelinpalveluaikoihin
Keuruun, Multian ja Petäjäveden sekä Laukaan ja Konneveden neuvoloiden puhelinpalveluajat muuttuvat 1.9. alkaen, jotta eri kuntien asiakkaita pystytään palvelemaan tasapuolisemmin ja sujuvammin. Syyskuusta eteenpäin em. neuvoloiden palvelunumerot toimivat maanantaista torstaihin klo 8–11 ja 12–14 sekä perjantaisin klo 8–11.
Keuruun, Multian ja Petäjäveden neuvolan palvelunumeron (p. 014 269 0070) palveluaika loppuu siis jatkossa tuntia aiemmin, kun taas Laukaan ja Konneveden numero (p. 014 269 0180) palvelee jatkossa myös iltapäivällä.
Joutsan, Luhangan ja Toivakan neuvoloiden palvelunumeroihin ei tällä erää tule muutoksia.
Neuvolan chatin palvelupäivät muuttuvat ja palveluaika laajenee aamuun
Seututerveyskeskuksen terveydenhoitaja palvelee neuvolan chatissa 1.9. alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 8–11 ja 12–15, eli chatin palvelupäivät muuttuvat ja toiminta-aika laajenee. Chat-palvelu löytyy helpoiten Seututk.fi-sivuston etusivulta.
Neuvolan chat-palvelussa voi esimerkiksi:
Kysyä neuvoa palveluihin, aukioloaikoihin ja yhteydenottokanaviin liittyen
Keskustella yleisellä tasolla terveydestä, rokotuksista ja määräaikaistarkastuksista
Pyytää ohjausta yleiseen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon
Koska chat-palvelu ei mahdollista vahvaa tunnistautumista, siinä ei voida käsitellä henkilökohtaisia terveystietoja tai omia ajanvarauksia.
31. elokuuta 2020
***
Seututerveyskeskus seuraa koronatilanteen kehittymistä aktiivisesti
Keski-Suomen seututerveyskeskus jatkaa vielä ainakin elokuun ajan keskitettyjen infektio- ja kiirevastaanottojen toimintaa. Keskitetyt vastaanotot toimivat Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemilla muiden terveysasemien pysyessä edelleen suljettuina, jotta henkilökunta riittää erillisen infektiovastaanoton järjestelyihin. Vastaanottotoiminnat on keskitetty, koska infektiopotilaiden hoito asettaa tällä hetkellä tiukat hygieniavaatimukset tilojen puhtauden suhteen. Näin turvataan riskiryhmäpotilaiden turvallisen asiointi.
Seututerveyskeskuksessa seurataan, miten lomilta paluu sekä päiväkotien ja koulujen aukeaminen vaikuttavat koronatilanteeseen, ennen kuin tehdään ratkaisuja kaikkien terveysasemien avaamisesta.
Kaikkien kuntien asukkaita palvellaan kuitenkin tarpeen mukaisesti niin palvelunumeroiden kuin sähköisten asiointipalvelujen kautta. Suljettujen terveysasemien palvelunumerot toimivat normaalisti ja niille järjestetään lisääntyvästi erikseen sovittuja vastaanottoja ja muita palveluja, mutta ovet pysyvät vielä lukittuina tarpeettoman kulun estämiseksi ja turvallisen asioinnin takaamiseksi myös riskiryhmäläisille.
Keski-Suomessa koronatilanne on pysynyt rauhallisena
Keski-Suomessa koronatartuntojen määrä on pysynyt maltillisena ja tilannetta seurataan jatkuvasti aktiivisella näytteenotolla. Koronanäytteitä on otettu Keuruulla ja Laukaassa kaikkina arkipäivinä lisääntyvissä määrin, ja tällä viikolla myös Joutsassa aloitetaan koronanäytteenotto. Joutsan näytteenottopäivät määräytyvät tarpeen mukaan. Koronatestejä otetaan herkästi hengitystieinfektio-oireisilta ja testiin voi hakeutua terveysaseman palvelunumeron kautta. Koronanäytteenotto toimii vain ajanvarauksella.
***
Suojamaskeja saatavilla
Konneveden kunta jakaa THL:n suositusten mukaisesti suojamaskeja heikoimmassa asemassa oleville, yli 15-vuotta täyttäneille kuntalaisille. Suojaimia voi noutaa Konneveden kunnantalolta arkisin klo 09 – 15 välisenä aikana. Suojaimia jaetaan kerralla yhden viikon käyttötarvetta vastaava määrä.
THL:n suosituksen mukaisesti maskeja tulisi käyttää joukkoliikenteessä ja sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.
Lisäksi koronavirustestiin hakeutuville henkilöille suositellaan suojamaskia käyttöä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Ohjeistusta tarkennetaan tarvittaessa THL:n ja KSSHP:n suositusten mukaisesti.
Ohjevideo ”Näin käytät kasvomaskia oikein”:
https://youtu.be/TEyRtvIJqII
13. elokuuta 2020
***
Tiedote yli 70-vuotiaille kuntalaisille
Tämä tiedote on jatkoa aiemmin jaetuille tiedotteille Konneveden yli 70- vuotiaille kuntalaisille.
Koronavirustilanne on ollut kuluneen kesän aikana valtakunnallisesti rauhallinen. Viruksen leviämistä on pystytty ehkäisemään ja monia rajoituksia purkamaan. Kunta seuraa kuitenkin koko ajan koronavirustilanteen kehittymistä Suomessa, sekä maakunnassamme.
Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.
Kevään aikana yli 70-vuotiaille kuntalaisille suunnattu palvelupuhelinnumero 040 6371719 ei päivystä enää arkisin 9-11, mutta numeroon voi silti soittaa. Työntekijä vastaa puheluihin asiakaskäyntien lomassa. Mikäli puheluusi ei heti vastata, ollaan Teihin myöhemmin yhteydessä.
7. elokuuta 2020
***
Ohjeet vierailijoille
Ruusaliisa, Kotipihlaja, Koskikara ja Kuntouttava yksikkö sekä Leppälintu
Suomen hallitus linjasi 17.6.2020 koronaepidemiaan liittyviä rajoituksia, samoin Sosiaali- ja terveysministeriö verkkotiedotteessaan 24.6.2020. Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien vierailukäytäntöjä höllennettiin, mutta muistutettiin edelleen, että vierailujen turvallinen järjestäminen on yksiköiden vastuulla.
Konneveden hoivayksiköissä vierailut voivat tapahtua terasseilla ja ulkona, ei kuitenkaan vielä asukastiloissa paitsi poikkeustapauksissa saattohoito- ja vuodepotilailla. Läheinen voi myös ulkoiluttaa omaistaan pyörätuolissa etukäteen asiasta sopien.
Hallitus suosittelee yhä, että asukastiloihin pääsyä rajataan, koska epidemian leviäminen riskiryhmiin on yhä riski. Turvallisesti toteutetusta vierailusta voi sopia yksikön henkilökunnan kanssa etukäteen edellisenä päivänä. Suositus on, että vierailijoita on 1-2 kerrallaan ja vierailukertoja kaksi viikossa per asukas. Vahva suositus on myös käyttää suu-nenäsuojusta vierailujen aikana (suojan saa henkilökunnalta). Keskitämme vierailut ja ulkoilutukset iltapäiviin, jolloin henkilöstöllä on enemmän aikaa auttaa turvallisten vierailujen toteutumisessa (ovien avaamiset ja hygienia ohjeistukset).
Jos haluat tavata läheistäsi, ole yhteydessä hänen omaan asumisyksikköönsä. Haluamme kaikin mahdollisin tavoin tukea asukkaidemme ja heidän läheistensä yhteydenpitoa.
Konnevedellä 21.7.2020
Peruspalvelujohtaja Eija Alhonen
***
Ruusaliisan ruokasali avaa ovensa portaittain 1.7.2020
Ruusaliisan ruokasali on jälleen auki Palvelukeskuksen ulkopuolisille ruokailijoille klo 12.15-13.00.
Aikataulu on korona-epidemian rajoitusten takia porrastettu siten, että Ruusaliisan asukkaat ja Palvelukeskuksen henkilökunta ruokailevat klo 11.00-12.15.
Ovi Ruusaliisan asuntotiloihin pidetään suljettuna klo 12.15-13.00 ja pääsisäänkäynnin ovi aukaistaan täksi ajaksi. Ruokailuaikoja tulee noudattaa jotta koronarajoitukset toteutuvat.
Käsihygieniaa tulee noudattaa, samoin turvavälejä.
Konnevedellä 30.6.2020
***
Hallitus linjasi neuvottelussaan rajakysymyksistä, etätyöstä ja yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista
Hallitus sai tänään tiistaina 23. kesäkuuta neuvottelussaan myös selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista. Lisäksi hallitus sai katsauksen epidemiatilanteeseen.
Matkailun rajoituksia puretaan edelleen
Hallitus linjasi neuvottelussaan, että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa COVID19-tauti-ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat. Tällä hetkellä raja-arvona pidetään enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.
Sisärajavalvonnasta voitaisiin siis tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua seuraavien Schengen maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen. Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.
Valtioneuvosto päättää asiasta yleisistunnossaan viimeistään 10. heinäkuuta 2020.
Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.
Jokaisen Suomesta näihin maihin matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Näillä kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille.
Valtioneuvoston suositus laajalle etätyölle päättyy 1. elokuuta
Hallitus linjasi neuvottelussaan, että suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta. Kesälomakausi heinäkuussa mahdollistaa joustavasti vaiheittaisen siirtymisen kohti normaaleja työn tekemisen olosuhteita.
Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää. Epidemian uudelleen kiihtymisen estämiseksi on tarpeellista seurata tarkasti rajoitusten purkamisen vaikutuksia epidemian kehittymiseen.
Suositus yli 70-vuotiaiden fyysisten kontaktien välttämisestä puretaan
Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.
Lähikontaktien välttämisellä on onnistuttu suojaamaan ikääntynyttä väestöä koronavirustartunnoilta. Suosituksen käytännön toteutuksesta on kuitenkin aiheutunut hyötyjen lisäksi myös kielteisiä vaikutuksia 70 vuotta täyttäneiden henkilöiden fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille ja toimintakyvylle.
Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antavat tarvittaessa toimivaltansa puitteissa hygienia- ja muita ohjeita, joilla ikääntyneiden tartuntariskiä voidaan pienentää.
Valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennusraportin pohjalta tehtävät toimet
Hallitus linjaa, että jälkihoito- ja jälleenrakennusstrategian toimeenpanoa jatketaan 23.6.2020 esitellyn muistion pohjalta.
Raportin toimet jakautuvat ylläpitovaiheeseen sekä jälkihoito- ja jälleenrakennusvaiheisiin.
Jälkihoitovaiheen tavoitteena on tukea yhteiskunnan turvallista palautumista akuutin kriisivaiheen jälkeen. Jälkihoitotoimilla voidaan myös estää kriisin pitkäaikaisten haittavaikutusten syntymistä.
Jälleenrakennusvaiheessa tarkastellaan yhteiskunnan pitkän aikavälin keinoja, joilla esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttaminen, julkisen talouden kestävyys ja väestön hyvinvointi kriisin akuutin vaiheen jälkeen.
Valtioneuvoston kanslia asettaa valmisteluryhmän ehdotuksen mukaisesti poikkihallinnolliset virkamiestyöryhmät valmistelemaan ehdotuksia kriisin jälkihoito- ja jälleenrakennustoimenpiteiksi seuraavista kokonaisuuksista:
- Julkisen sektorin tuottavuus
- Kansainvälinen talous, kilpailukyky ja vihreä kasvu
- Osaaminen, innovaatiot ja digitalisaatio
- Resilienssi, hyvinvointi ja kriiseihin varautuminen
Työryhmien toimikausi kestää 15. syyskuuta 2020 saakka. Työryhmien ehdotuksista raportoidaan hallitukselle 22. elokuuta 2020 mennessä. Ministeriöiden kansliapäälliköistä koostuvan exit- ja jälleenrakennustyöryhmän toimikautta jatketaan 15.9.2020 saakka.
Lue lisää täältä.
***
Ikääntyneen on syytä välttää koronavirustartuntaa – hyvinvointiin ja toimintakykyyn kannattaa kiinnittää huomiota
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeistusta siitä, miten ikääntyneet voivat suojautua koronavirustartunnalta.
Päivitetyssä ohjeistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten yhteydenpitoa läheisiin voidaan toteuttaa turvallisesti sekä miten ikääntynyt voi ylläpitää hyvinvointiaan ja toimintakykyään poikkeusoloissa.
Ikääntyneiden, erityisesti yli 70-vuotiaiden, pitää välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille.
Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) laajan aineiston perusteella ikä on merkittävä riskitekijä. Myös THL:n seurantatilastojen mukaan suurin osa Suomessa koronavirustautiin menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita.
Mitä ikääntynyt itse voi tehdä välttääkseen tartuntoja?
Ikääntyneiden on hyvä noudattaa samoja yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi kuin muidenkin. Näitä ovat lähikontaktien välttäminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin sekä hyvä käsihygienia.
Hoidettaessa kauppa- ja apteekkiasioita tai käytäessä terveyskeskuksessa, on huolehdittava käsihygieniasta ja pidettävä vähintään 1-2 metrin turvaväli. Myös asiointia ruuhka-aikaan kannattaa välttää.
Apua voi tarvittaessa pyytää läheisten lisäksi naapureilta, kotikunnasta, seurakunnasta tai järjestöltä.
Mikäli ikääntyneellä on hengitystieinfektion oireita, hänen pitää välttää kontakteja muihin ihmisiin ja ottaa yhteys lääkäriin. Sairastuessaan ikääntyneen pitää hakeutua hoitajan tai lääkärin vastaanotolle.
Sosiaaliset suhteet tärkeitä myös poikkeusoloissa
Läheisiin ja ystäviin on tärkeää pitää yhteyttä myös poikkeusoloissa esimerkiksi puhelimella tai muilla etäyhteydenpitovälineillä.
Kasvotusten tapaamisissa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä. Naapurit ja läheiset ihmiset ovat myös tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.
Vierailulle ei pidä mennä yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luokse, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.
Jos on välttämätöntä vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, se pitää tehdä turvallisesti. Kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja pitää välttää. Vierailijan on myös suojattava hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää.
Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseen erityistä huomiota
Aktiivisuus ja omien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten kykyjen monipuolinen käyttö pitää yllä ikääntyvän hyvinvointia ja toimintakykyä. Mikä tahansa mielekäs tekeminen auttaa ylläpitämään hyvinvointia, kuten kotityöt, leivonta, käsityöt, lukeminen tai piha- ja puutarhatyöt.
Ikääntyneen on hyvä liikkua päivittäin joko ulkoilemalla tai kotona vaikka jumppatuokiona. Ulkoillessa pitää muistaa pitää kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin.
Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu ja hyvä ateriarytmi ovat aina tärkeitä, samoin riittävä määrä nestettä.
Olennaista on myös huolehtia terveydestä. Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä. Hoitoon on hakeuduttava myös, jos pitkäaikaissairaus vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.
Lisätietoa ja ohjeistuksia löydät täältä.
***
Ohjeet vierailijoille
Ruusaliisa, Kotipihlaja, Koskikaran ja Kuntouttava yksikkö.
- Vierailijan tulee soittaa viimeistään edellisenä iltana yksikköön vierailuajan sopimiseksi.
- Vierailutilanteet arvioidaan jokaisessa yksikössä erikseen ja asiakaskohtaisesti.
- Vierailija on oltava flunssaoireeton edeltävän 14 vuorokauden ajan, eikä karanteeniin määrätty.
- Vierailija käyttää tapaamisessa kirurgista suu-nenäsuojainta. Suojus annetaan yksiköstä.
- Vierailuajan pituus on 15 min, turvaetäisyys 2m, vierailijoiden määrä 1-2 ja se arvioidaan asukaskohtaisesti hänen terveydentilansa huomioiden. Tapaamismahdollisuudet pyritään pitämään maltillisina eli jokapäiväisiä vierailuja eikä useita vierailijoita peräkkäin sallita kenenkään kohdalla (poislukien saattohoito, johon on eri ohjeistus).Vahva suositus on, että sama läheinen vierailisi enintään kaksi kertaa viikossa.
- Vierailut toteutetaan siten, että asiakas on yksikössä sisällä ja omainen voi tulla parvekkeelle tai terassille. Vuoropuhelu käydään avonaisen tuuletusikkunan tmv. kautta. Tai ulkotiloissa sovitulla tapaamispaikalla.
- Vierailut yksiköiden sisätiloissa on edelleen kielletty.
- Omaisten järjestämiä ulkoilutuksia emme salli toistaiseksi. Asukkaat ulkoilevat hoitajien kanssa yksitellen, ei ryhmissä.
Sovellamme STM:n ja KSSHP:n ohjeistuksia vierailuista omiin hoivayksikköihimme.
9. toukokuuta 2020 (päivitetty 29. toukokuuta 2020)
***
Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta
Hallitus linjasi neuvottelussaan sunnuntaina 3. toukokuuta ja maanantaina 4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Hallitus tekee asiasta periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa. Periaatepäätöksessä hallituksen linjauksia avataan tarkemmin. Hallitus teki linjauksensa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän tekemän 1. vaiheen raportin pohjalta.
Suomessa koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen.
Hallituksen toimilla on pyritty ja pyritään estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tavoitteena on, että hybridistrategian avulla epidemiaa onnistutaan tehokkaasti hillitsemään niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.
Hybridistrategiassa laajamittaisista rajoitustoimista siirrytään hallitusti aiempaa kohdennetumpiin toimenpiteisiin ja tartuntatautilain, valmiuslain ja mahdollisten muiden säädösten mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan.
Lisäksi hybridistrategiassa nojaudutaan rajoitustoimien hallinnan ja asteittaisen purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteen toteuttamiseen laajasti. Tällä voidaan osaltaan estää taudin etenemistä. Sitä voidaan lisäksi tehostaa vapaaehtoisuuteen perustuvalla ja tietosuojaa kunnioittavalla mobiilisovelluksella.
Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen, ja hallitus on päättänyt antaa jatkamisasetukset valmiuslain pykälistä 86 (sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden ohjaaminen), 87 (muu terveydenhuollon ohjaaminen), 88 (kiireettömän hoidon määräaikojen noudattaminen, sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi), 93 (palvelusuhteen ehdoista poikkeaminen), ja 94 (irtisanomisoikeuden rajoittaminen).
Hallitus linjasi neuvottelussaan seuraavien rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta:
- Rajaliikenteen säädösperusteisia rajoituksia puretaan 14.5.2020 alkaen niin, että sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä pysyvään työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne.
- Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin. Sisäministeriö laatii tarkemman ohjeistuksen rajaliikenteen asteittaisesta avaamisesta. Suomi pitää tärkeänä, että rajaliikenteen rajoitusten purkutoimia koordinoidaan EU-tasolla.
- Ravitsemisliikkeiden asteittainen avaaminen aloitetaan 1.6.2020 edellyttäen, että nyt tehtävien rajoitusten purkamisen vaikutukset ja myöhempi yleinen epidemiologinen tilannearvio sitä tukevat. Tämä edellyttää lainsäädännön muokkaamista siten, että toiminnalle voidaan asettaa esimerkiksi asiakasmääriä ja anniskeluaikoja koskevia rajoituksia. Lainsäädäntöehdotukset tuodaan hallituksen käsittelyyn viimeistään 13.5.2020.
- Ulkoharrastuspaikat avataan 14.5. alkaen kokoontumisrajoituksia noudattaen.
- Urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää 1.6. alkaen erityisjärjestelyin.
- Kirjojen ja muiden aineistojen uloslainaaminen kirjastoista sallitaan välittömästi.
- Seuraavat julkiset sisätilat avataan 1.6. alkaen hallitusti ja asteittain: valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.
- Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31.7.2020 asti.
- Kokoontumisrajoituksia on tarpeen edelleen asettaa. Epidemiologisen arvion perustella on mahdollista lieventää henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi. Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä.
- 50 hengen kokoontumisrajoitusta sovelletaan julkisten kokoontumisten lisäksi (suositukseen perustuvana toimintaohjeena) myös yksityisen ja kolmannen sektorin järjestämissä tilaisuuksissa, kulttuuri-, harraste-, liikunta- ja urheilutapahtumissa sekä uskonnollisissa tilaisuuksissa.
- Sisätilojen ja alueellisesti rajattujen ulkotilojen, kuten huvipuistojen, eläintarhojen, kirjastojen ja elokuvateattereiden osalta turvallisuus varmistetaan asiakasmäärien rajaamisen, turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen kautta. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa ohjauskirjeen aluehallintoviranomaisille näiden rajoitusten toimeenpanemiseksi tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi tartuntatautilain nojalla.
- Lukioita, ammatillisia oppilaitoksia, korkeakouluja ja vapaata sivistystyötä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5.2020 asti. Sen jälkeen 14.5. alkaen edellä mainittujen oppilaitosten tilojen käyttöä opetukseen hallitaan tartuntatautilain mukaisilla toimenpiteillä. Lähiopetukseen on mahdollista palata hallitusti ja porrastetusti. Valtioneuvosto kuitenkin suosittelee, että yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa, lukioissa, ammatillisessa opetuksessa, vapaassa sivistystyössä sekä aikuisten perusopetuksessa jatketaan etäopetusta lukukauden loppuun.
- Taiteen perusopetuksen järjestämistä koskevat rajoitukset ovat voimassa 13.5. asti, jonka jälkeen näiden oppilaitosten tilat avataan vastaavasti lähiopetukselle.
- Etätyösuositus jatkuu toistaiseksi. Suositusta arvioidaan uudelleen kesän jälkeen.
- Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Valtioneuvosto korostaa riskiryhmään kuuluvien omaa harkintaa toimintaohjetta noudatettaessa.
- Rajoitukset vierailuista sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ovat voimassa toistaiseksi ja asiaa tarkastellaan seuraavan kerran kesäkuun loppuun mennessä. Esimerkiksi hoivayksiköissä etsitään uusia käytäntöjä turvallisten sosiaalisten kontaktien mahdollistamiseksi.
4. huhtikuuta 2020
***
TARKENNETTU TIEDOTE yli 70-vuotiaille kuntalaisille
Tämä tiedote on jatkoa aiemmin jaetulle tiedotteelle.
Suomen hallitus otti käyttöön poikkeustilan maaliskuussa. Poikkeuslain nojalla ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoitettiin, sekä kouluja ja ravintoloita suljettiin. Näiden rajoitustoimien tarkoituksena oli rajata koronavirus epidemian leviämistä väestössä.
Valtioneuvoston tavoitteena on edelleen suojata yli 70- vuotiaita henkilöitä koronavirustartunnoilta. Ikäihmisillä on nuoria selkeästi suurempi riski saada koronaviruksen vakavampi taudinkuva. Rajoituksien tarkoituksena on suojella ikäihmisiä koronatartunnalta.
Viime viikkoina on havaittu, etteivät kaikki yli 70-vuotiaat noudata annettuja rajoitustoimia. Toimintaohjeena on edelleenkin, että ikäihmisiä velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Lähikontakteja pitää välttää. Asiointeihin kaupassa, apteekissa, pankissa jne. on syytä pyytää apua muilta kuin riskiryhmiin kuuluvilta läheisiltä. Mikäli on välttämätöntä hoitaa edellä mainittuja asioita itse, on vältettävä ruuhkaisimpia aikoja ja pidettävä riittävä turvaväli muihin ihmisiin. Muutoinkin on vältettävä altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.
Pese käsiä ahkerasti saippualla ja vedellä ja käytä käsidesiä!
Palvelupuhelin yli 70-vuotiaille on toiminnassa arkisin klo 9.00-11.00. Puheluihin vastaa Katja Sariola numerossa 040 637 1719.
Katja vastaa arjen kysymyksiin esim. miten hoidan kauppa-asiat, pankkiasiat, miksi pitäisi pysyä kotona.
Palvelupuhelimeen on tullut soittoja mukavasti ja siihen saa edelleen soittaa.
Alla on kootusti useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.
Palvelupuhelimessa usein kysytyt kysymykset:
Saanko ulkoilla?
Kyllä. Muista ulkoillessa turvaväli vähintään 2 metriä, vältä ruuhkia.
Älä ulkoile porukoissa!
Saanko käydä kaupassa, apteekissa, pankissa?
Suosi ensisijaisesti riskiryhmiin kuulumattomien läheisten apua tai kotiinkuljetuspalvelua. Mikäli sinun on välttämätöntä käydä asioilla itse, suosi riskiryhmien aukioloaikoja. Nämä ajat ovat kaupoissa kuitenkin hyvin suosittuja ja ruuhkia on syntynyt. Muista turvaväli, vähintään 2 m. Käytä asioidessasi käsineitä ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
Muistathan myös kyläkyytienkyytien mahdollisuuden kuljettaa apteekki ja kauppatavaroita!
Sale aukeaa ma-la klo 6.00 ja ensimmäinen tunti on varattu riskiryhmille
K-kauppa on avoinna riskiryhmäläisille tiistaisin ja torstaisin klo 6.30-7.30.
Aiemmin kauppatili mahdollisuus on ollut vain K-marketissa, mutta nyt myös Saleen on mahdollista perustaa tili. Ole yhteydessä suoraan kauppaan saadaksesi lisätietoja ja toimintaohjeita. Puh. 010 7675230.
Voiko läheiset tulla kylään, voinko itse kyläillä?
Kaikkia sosiaalisia kontakteja pitää välttää kuten kyläilyjä. Myös oireeton henkilö voi kantaa koronavirusta ja tartuttaa, jonka vuoksi edes terveiden henkilöiden kanssa ei ole nyt suotavaa tavata.
Rajoittamistilanteiden pitkittyessä on luonnollista tuntea monenlaisia tunteita ikävästä suruun ja ahdistuneisuuteen. Näistä asioista on hyvä keskustella itselle läheisen ja turvallisen ihmisen kanssa. Myös auttaviin puhelinnumeroihin voi soittaa. Tunteiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin.
Punaisen Ristin auttava puhelin ma-pe klo 9-21 numerossa 0800 100 200.
Suomen mielenterveys ry päivystää numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden.
Konneveden kunnan mielenterveystyö: 040 662 0098.
Kuinka kauan poikkeusolot kestävät?
Tähän ei kukaan pysty tässä vaiheessa antamaan selvää ja luotettavaa vastausta. Rokotetta kehitetään kovaa vahtia. Todennäköisesti erilaisia rajoittamistoimia joudutaan jatkamaan vielä pitkään.
Onko turvallista mennä laboratoriokokeisiin?
Laboratoriokokeisiin on turvallista mennä omalla varatulla ajalla. Konnevedellä laboratorio on avoinna torstaisin. Vain terveyden kannalta välttämättömät laboratoriokokeet otetaan. Näihin kuuluu esimerkiksi Marevan lääkitykseen liittyvät verikokeet. Mikäli lääkäri on määrännyt sinulle laboratoriokokeita ja katsoo niiden olevan välttämättömiä, on ne syytä ottaa. Saavu laboratorioon vasta hieman ennen varaamaasi aikaa ja poistu sieltä heti vuorosi jälkeen. Näin estetään jonojen ja ihmisryhmien kerääntyminen. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
Voiko terveyskeskukseen mennä turvallisin mielin?
Konneveden terveysasema on toistaiseksi suljettu. Osa riskiryhmäläisten palveluista tuotetaan lähipalveluina erikseen sovitusti myös terveysaseman sulkeuduttua. Näihin riskiryhmäläisiin ollaan erikseen yhteydessä heidän tarvitsemiensa palveluiden järjestämisestä.
Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään vain välttämättömään hoitoon. Tartuntariskin minimoimiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista. Konneveden kuntalaista kiirevastaanotto järjestetään Laukaan terveysasemalla. Ole aina yhteydessä terveysasemaan ennen sinne hakeutumista ja kuuntele tarkasti annettuja ohjeita.
Terveysaseman puhelinnumeroon 014 269 0300 vastataan arkisin klo 8.00-15.00, torstaisin klo 16.00 saakka.
Suun terveydenhuolto on toistaiseksi suljettu Konnevedellä. Suun hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu toimii normaalisti numerossa 014 269 0333. Kiireisissä asioissa arkisin klo 8-10, kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16. Uusia kiireettömiä aikoja ei tällä hetkellä voida antaa. Suun terveydenhuolto on toistaiseksi Laukaassa.
28. huhtikuuta 2020
***
Kirjaston palautusluukku jälleen avoinna
Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan kirjastot voivat taas alkaa ottamaan palautuksia vastaan. Konneveden kunnankirjaston palautusluukku on auki maanantaista 27.4. lähtien ja luukkuun voi palauttaa normaaliin tapaan kaikkien Keski-kirjastojen aineistoa.
27. huhtikuuta 2020
***
Usein kysyttä koronaviruksesta
Ministeriöt tuottavat omilta hallinnonaloiltaan kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta. Pääset tutustumaan usein kysyttyihin koronakysymyksiin vastauksineen täältä.
14. huhtikuuta 2020
***
Kunnantalon aukiolossa muutoksia
Konneveden kunnantalon päivystysajat muuttuvat. Jatkossa kunnantalolla on toistaiseksi päivystys arkisin kello 9.00-12.00. Ensisijaisesti yhteydenotot pyydetään hoitamaan kuitenkin puhelimitse tai sähköpostilla.
7. huhtikuuta 2020
***
Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia jatketaan 13. toukokuuta asti
Valtioneuvosto jatkaa rajoituksia lähiopetuksessa kaikilla koulutusasteilla. Tämä tarkoittaa, että opetuksen poikkeusjärjestelyjä jatketaan 13. toukokuuta asti. Opetusta jatketaan etäopiskeluna ja muilla siihen verrattavilla menetelmillä. Hallituksen suositus on edelleen se, että myös varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja 1.–3.-luokilla olevat lapset pysyvät kotona, jos siihen on mahdollisuus.
Valtioneuvosto on antanut 31. maaliskuuta valmiuslain mukaisen käyttöönottoasetuksen (jatkamisasetus) ja sen perusteella 6.4. soveltamisasetuksen, jossa säädetään koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi määrättyjen toimien jatkamisesta. Asetus tulee voimaan 14.4.2020.
Päätös jatkaa poikkeuksellisia järjestelyjä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 29. maaliskuuta tekemään arvioon koronavirusepidemian rajaamiseksi tarvittavista toimista.
Tavoitteena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä vähentämällä oppilaiden, opiskelijoiden sekä opetus- ja muun henkilöstön välisiä kontakteja kaikilla koulutusasteilla.
Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus jatkuu ennallaan. Varhaiskasvatuksen yksiköt ovat avoinna, mutta valtioneuvosto suosittaa, että vanhemmat tai muut huoltajat järjestävät lapsen hoidon kotona, jos siihen on mahdollisuus.
Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää varhaiskasvatusta etänä.
Esiopetus
Esiopetus jatkuu ennallaan lähiopetuksena. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää esiopetusta etänä, mutta kunta voi kuitenkin halutessaan tehdä niin.
1-3 vuosiluokkien oppilaat, erityisen tuen oppilaat, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat
Asetusta täsmennetään niin, että perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus saada lähiopetusta. Valmistavan opetuksen oppilaat ovat perusopetusikäisiä maahanmuuttajataustaisia oppilaita, joiden opetus keskittyy ennen kaikkea suomen ja ruotsin kielen opiskeluun sekä valmiuksien antamiseen esi- tai perusopetusta varten. Laajennuksella pyritään antamaan tukea oppilaille, joiden vanhemmat eivät aina pysty tukemaan lapsiaan riittävästi etäopetuksessa. Muutos koskee noin 3 000 oppilasta.
Lisäksi asetuksessa säädetään, että 1–3. –luokkien oppilailla, erityisen tuen oppilailla, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilailla sekä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus saada etäopetusta, jos vanhemmat pystyvät pitämään heidät kotona. Oikeutta etäopetukseen ei mainittu aiemmassa asetuksessa.
Valtioneuvosto suosittelee, että myös lähiopetukseen oikeutetut olisivat mahdollisuuksien mukaan etäopetuksessa.
Perusopetus 4.–10. -luokilla
Perusopetuksen muita vuosiluokkia koskevat asetukset eivät muutu. Opetus neljännestä vuosiluokasta kymmenenteen järjestetään etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin.
Kouluruokailu ja oppilashuolto
Kouluruokailua koskevat periaatteet säilyvät ennallaan. Ruokailu on järjestettävä niille oppilaille, jotka osallistuvat lähiopetukseen. Etäopetuksessa oleville oppilaille kouluruokailua voidaan järjestää siinä laajuudessa kuin se on mahdollista toteuttaa.
Opetuksen järjestäjä voisi kuitenkin aina esimerkiksi yhteistyössä oppilashuollon kanssa etsiä sellaiset oppilaat, joille päivittäinen kouluateria on erittäin tärkeä ja järjestää ateria näille oppilaille niissäkin tilanteissa, joissa aterioiden tarjoamista joudutaan lähikontaktien välttämiseksi merkittävästi rajoittamaan. Tällä menettelyllä voitaisiin turvata kouluateria sellaisille oppilaille, jotka olisivat vaarassa jäädä ilman riittävää ravintoa.
Oppilashuoltoa on pyrittävä järjestämään siinä laajuudessa kuin se on mahdollista toteuttaa.
Lukiot, ammatilliset oppilaitokset ja korkeakoulut
Lukioita, ammatillisia oppilaitoksia ja korkeakouluja koskevat asetukset eivät muutu ammatillista koulutusta koskevia yksityiskohtia lukuun ottamatta.
Tarkennukset ammatilliseen koulutukseen
Ammatillisen koulutuksen täsmennykset liittyvät vaativan erityisen tuen ja opiskelun edellyttämiin avustajapalveluihin ja apuvälineisiin. Täsmennys koskee eniten tukea koskevia opiskelijoita. Lisäksi henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien laatimisen ja päivitysten osalta ei tarvita enää poikkeussäännöstä.
Vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus
Vapaata sivistystyötä ja taiteen perusopetusta koskevat säädökset säilyvät ennallaan. Tilat ovat edelleen suljettuna ja lähiopetus niissä on keskeytetty.
Poikkeusjärjestelyjä voidaan jatkaa tarvittaessa lukukauden loppuun
Valtioneuvosto varautuu kuitenkin jo samalla poikkeusjärjestelyjen jatkamiseen lukukauden loppuun asti eri kouluasteilla, mikäli epidemian rajoittaminen sitä vaatii. Varautuminen tehtäisiin jatkamalla tarvittaessa edelleen valmiuslain mukaista käyttöönottoasetusta ja soveltamisasetusta toukokuun loppuun asti. Näin koronavirusepidemian rajoittamiseksi tarvittavat toimet voidaan arvioida uudelleen huhtikuun lopussa.
Valmiuslaki ja sen nojalla annetut säädökset ovat voimassa myös Ahvenanmaalla, vaikka maakunnan lainsäädännön sisältö ei kaikilta osin vastaa valmiuslaissa ja soveltamisasetuksessa mainittujen valtakunnan lakien sisältöä.
6. huhtikuuta 2020
***
Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhemmäksi koronavirustilanteen aikana
Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan, ellei nuohouksen tekeminen ole välttämätöntä.
Valtioneuvoston on linjannut, että riskiryhmiä ja kaikkia yli 70-vuotiaita koskee velvoite pysyä kotona ja välttää lähikontakteja. Tulisijojen ja savuhormien nuohous on pääosin asuinrakennuksiin tarjottavaa kuluttajapalvelua. Tartuntariskin minimoimiseksi rakennuksen nuohous on hyvä siirtää myöhempään ajankohtaan, jos se on mahdollista. Nuohouskäynnin tarve on hyvä arvioida ennen nuohouksen tilaamista, esimerkiksi puhelimitse nuohoojan kanssa.
Nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla. Tämä voi ilmetä esimerkiksi voimakkaana savun hajuna sisällä aiheuttaen häkävaaran. Jos tulisijan tai savuhormin ympärillä olevat rakenteet kuumenevat normaalista poikkeavasti tai käytössä olevaan tulisijaan tai savuhormiin ilmestyy näkyviä vaurioita, on nämä syytä tarkastuttaa ja tulisijan käyttö lopettaa välittömästi. Nokipalosta soitetaan hätäkeskukseen.
Nuohousalan Keskusliitto on 17. maaliskuuta 2020 linjannut nuohousyritysten toimintaa koronaviruksen aikana. Nuohousyritystä kehotetaan tarkastamaan asiakkaan tilanne aina etukäteen riskiryhmien, iäkkäiden asiakkaiden tai mahdollisten karanteenien varalta. Jos nuohouksen tekeminen on välttämätöntä, nuohoojan ja asiakkaan tulee sopia erityisjärjestelyistä nuohouksen turvallisesta suorittamisesta. Nuohoojia on ohjeistettu muun muassa tehostetusta hygieniasta ja siitä, miten välttää lähikontakteja toiminnassa.
4. huhtikuuta 2020
***
Jäitkö työttömäksi tai tulitko lomautetuksi koronatilanteen takia?
TE-palveluiden verkkosivuilta löydät tietoa siitä, kuinka toimia jos olet jäänyt työttömäksi tai tullut lomautetuksi. Lue lisää täältä.
Kelan verkkosivuilta löydät tietoa, kuinka voit hakea työttömyysturvaa jäätyäsi työttömäksi tai tultuasi lomautetuksi. Lue lisää täältä.
2. huhtikuuta 2020
***
Mahdollisuus kouluruokaan etäopetuksen aikana
Maanantaista 6.4. alkaen Konnevedellä on mahdollista saada kouluruoka-annoksia kotiin NOUDETTUNA kahdesti viikossa perhetyön ja rehtorin tarveharkintaan perustuen.
- Jakelu tapahtuu Lapunmäen koululta kahdesti viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 11-14 (tai hakijan kanssa erikseen sovittavana kellonaikana Ravintokeskukselta, Maijankuja 2).
- Jakelu sisältää KYLMÄN kouluruoka-annoksen
o Maanantaisin kaksi annosta/oppilas, keskiviikkoisin kolme annosta/oppilas
o Perhekohtaisen näkkileipäpaketin viikoittain
- Kouluruoka-annoksia tarvitsevia perheitä pyydetään ilmoittamaan TORSTAIHIN (alkaen 2.4.) mennessä seuraavan viikon kouluruoka-annostarpeensa (max. 1 annos/oppilas/päivä) oman koulun rehtorille
o Virpi Janhunen (Hytölän koulu, p. 040 014 3846
o Tero Mäkinen (Istunmäen koulu, p. 040 584 5183
o Pasi Manninen (Kirkonkylän koulu, p. 040 014 3838
o Anna Nurmi (Yläkoulu ja lukio, p. 040 579 3967
- Perheet vastaavat ruoan noutamisesta, säilyttämisestä noudon jälkeen ja lämmittämisestä ennen ruokailua.
1. huhtikuuta 2020
***
Kirjaston sulkuaika jatkuu
Hallituksen 30.3. antaman linjauksen mukaan Konneveden kunnankirjaston sulkuaikaa jatketaan 13.5. asti. Aluehallintovirasto on tarkentanut poikkeusaikana kirjastoja koskevia määräyksiä ja tästä johtuen myös kirjaston palautusluukku suljetaan perjantaista 3.4. alkaen sulkuajan loppuun saakka.
1. huhtikuuta 2020
***
Palveluasumisyksiköihin voi nyt soittaa videopuheluita
Konneveden palveluasumisyksiköihin on tänään hankittu älypuhelimet, joilla omaiset voivat olla yhteydessä läheisiinsä. Laitteissa on myös mahdollisuus soittaa videopuheluita esimerkiksi WhatsAppia käyttämällä.
Alla palveluasumisyksikkökohtaiset puhelinnumerot:
Koskikara: 050 534 3069
Ruusaliisa: 050 534 3108
Kotipihlaja: 050 534 3171
Kuntouttava yksikkö: 050 534 2205
27. maaliskuuta 2020
***
COVID-19 ja opiskelijavalinnat
COVID-19 eli koronavirus ja sen leviäminen vaikuttaa mahdollisesti myös opiskelijavalintoihin. Opintopolku.fi -sivulta voit lukea opiskelijavalintoihin liittyvän ajankohtaisen ohjeistuksen keskitetysti. Sivulle pääset klikkaamalla tästä.
Myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE) on julkaissut oman ohjeistuksensa kevään opiskelijavalinnoista. Pääset lukemaan sen klikkaamalla tästä.
26. maaliskuuta 2020
***
Uudellemaalle liikkumisrajoituksia - Hallitus päätti uusista lisätoimista koronaepidemian leviämisen estämiseksi
Hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.
Lisätietoa tästä linkistä.
25. maaliskuuta 2020
***
Miten asioin apteekissa koronaviruksen aikana?
Jos sinulla on flunssaoireita, älä mene paikan päälle apteekkiin, jotta et tartuta muita asiakkaita ja henkilökuntaa. Myös yli 70-vuotiaiden tulisi pysytellä toistaiseksi kotona. Apteekkiasiat voi hoitaa verkossa tai läheisen avustuksella.
Lisätietoa kanta.fi -verkkosivustolta täältä.
25. maaliskuuta 2020
***
Tiedote yli 70-vuotiaille kuntalaisille
Tähän tiedotteeseen on koottu keskeisiä asioita helpottamaan ikäihmisiä arjessa selviämisessä Konnevedellä.
Koronavirus on aiheuttanut monenlaista murhetta ja huolta kuntalaisille, etenkin ikäihmisille. Ikäihmisillä on suurempi riski saada vakava taudinkuva, sillä usealla heistä on perussairauksia tai he kuuluvat riskiryhmiin.
Kotikaranteeni
Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen jossa yli 70-vuotiaita on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Tämä menettely vastaa kotikaranteenia.
Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista, kuten koronavirus voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.
Karateeniin ja eristykseen voidaan myös määrätä jos epäillään tai koronavirustartunta on jo todettu. Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, Konnevedellä ylilääkäri Jari Raudasoja. Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa.
Mitä kotikaranteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?
Kotikaranteenissa olevan henkilön pitää pysytellä kotioloissa.
Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.
Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin. Ihmisjoukkoihin ei saa mennä.
Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.
Muista hyvä käsihygienia! Käytä käsidesiä! Käytä käsineitä poistuessasi asunnostasi. Älä koske paljain käsin porraskäytäväsi kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.
Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.
Palvelupuhelin yli 70-vuotiaille
Kunnassa on aloittanut palvelupuhelin arkisin klo 9.00-11.00. Puheluihin vastaa Katja Sariola numerossa 040 637 1719. Katja vastaa arjen kysymyksiin esim. miten hoidan kauppa-asiat, pankkiasiat, miksi pitäisi pysyä kotona.
Kauppa- ja apteekkiasiat
Apua kauppa- pankki- ja apteekkiasiointiin kannattaa pyytää ensisijaisesti naapureilta tai läheisiltä. Jos apua ei ole saatavilla on yli 70- vuotiailla kuntalaisilla mahdollisuus tilata kauppaostoksensa suoraan kotiin. Aiemmin torstaisin kulkeneet kyläkyydit eivät ota nyt kuntalaisia kyytiin, mutta heidän kauppatavaroidensa kuljetus onnistuu. Konneveden K-market kerää asiakkaiden ostokset keskiviikkoisin asiakkaan soittaman tilauksen mukaisesti ja ne kuljetetaan kotiin torstaisin. Kirkonkylän alueella kauppaostoksia on mahdollisuus kuljettaa keskiviikkoisin, jolloin kauppatilaus tulee tehdä tiistaisin. Tällä hetkellä tilimahdollisuus on ainoastaan K-marketissa, jonne tilin avaus onnistuu soittamalla kauppias Jari Savolaiselle numeroon 050 590 8556. Salessa tilimahdollisuutta ei tällä hetkellä ole.
Samalla kyläkyydillä on mahdollisuus kuljettaa myös asiakkaiden apteekista tilaamia lääkkeitä. Tuolloin asiakas soittaa itse apteekkiin lääketilauksensa ja on yhteydessä taksiautoilijaan apteekista noudettavista lääkkeistä. Apteekki huolehtii lääkkeiden turvallisesta ja asianmukaisesta pakkaamisesta. Lääketilaukset kuljetetaan tavarankuljetusten yhteydessä. Konneveden apteekissa on käytössä laskumahdollisuus. Käteistä rahaa ja pankkikortteja ei voida kuljettajien toimesta käsitellä.
Asiakas maksaa palvelusta kuljettajalle yhdensuuntaisen kyläkyytitaksan.
Neituri, Istunmäki, Hinkkala, Leskelänkylä, Jouhtikylä, Mäkäräniemi: Erkki Laitinen Ky, puhelin 0400 805913
Välimäki, Särkisalo, Pyhälahti, Sirkkamäki, Lummukka, Rossinkylä: Koivuranta/Pauli Myllyvirta, puhelin 050 4006700
Tankolampi, Hytölä, Pukara, Hänniskylä, Kirkonkylä: Taksi Hannu Hänninen, puhelin 0400 344195
Jos käyt itse kaupassa
Voit mennä kauppaan vain jos se on ihan välttämätöntä. Käytyä asioidessasi käsineitä.
Salessa aukioloaikojen ensimmäinen tunti on varattu ensisijaisesti ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
K-Kaupassa ikääntyneille ja riskiryhmille on varattu tiistaisin ja torstaisin aika 6.30-7.00.
Ateriapalvelu
Yli 70-vuotiailla on mahdollisuus tilata valmiita aterioita kotiin kunnan ravintokeskuksesta. Tilauksia ottaa vastaan Mirja Minkkinen numerosta 040 861 4897.
23. maaliskuuta 2020
***
Tiedote Konneveden lapsiperheille
Palvelut lapsiperheille
Jos perheesi on eristyksissä ja huoltajat ovat niin sairaana, etteivät pysty hoitamaan lapsiaan tai joutuvat itse sairaalahoitoon, apua arjen pyörittämiseen voit tiedustella Konneveden kunnan sosiaalipalveluista ja varhaiskasvatuksesta:
- Perheohjaaja Tuija Mehto p. 0400 780 904
- Sosiaalityöntekijä Seija Kerkelä p. 0400 547 991
- Varhaiskasvatusjohtaja Pauliina Oittinen p. 040 702 8601
Akuuteissa tilanteissa sosiaalipäivystys virka-ajan ulkopuolella p. 014 266 0149.
Lasten perusopetus karanteenin tai eristyksen aikana
Jos lapsesi on karanteenissa tai sairastunut ja eristyksissä, ota yhteys lapsen omaan opettajaan Wilman kautta. Lapsen koulutehtävät poissaolon ajalta sovitaan tapauskohtaisesti.
20. maaliskuuta 2020 (päivitetty 24. maaliskuuta 2020)
***
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri siirtyy päivittämään uusien koronavirustartuntojen määrät verkkosivulleen
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri siirtyy jatkossa kertomaan sairaanhoitopiirin alueella laboratoriokokein varmistetuista koronavirustartunnoista verkkosivuillaan: https://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Koronatiedotus/Koronavirus_lukuina__Coronavirus_in_numb(60094)
Erillistä tiedotetta koronavirustartuntojen määrästä ei medialle enää tästä päivästä (19.3.2020) alkaen lähetetä. Muutoin koronavirukseen liittyvistä asioista tiedotetaan tarpeen mukaan. Koko Suomen koronavirustartunta tilannetta voit seurata THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
19. maaliskuuta 2020
***
Ruokaukaupoissa ja muissa myymälöissä on otettu käyttöön Konnevedellä poikkeuksellisia aukioloaikoja riskiryhmiin kuuluville.
- K-Market on avoinna ainoastaan riskiryhmille toistaiseksi tiistaisin ja torstaisin klo 06:30 - 07:30
- Salessa aamun ensimmäinen aukiolotunti on varattu riskiryhmään kuuluville. Ma-la klo 07.00-08.00 ja su klo 9.00-10.00.
- Aseman Merkkari on avoinna riskiryhmiin kuuluville asiakkaille ma-la klo 8-9.
19. maaliskuuta 2020 (päivitetty 20. maaliskuuta 2020)
***
Konneveden kunnankirjaston tiedote
Konneveden kunnankirjasto on suljettu koronaviruspoikkeustilanteesta johtuen 18.3.-13.4. Myös omatoimikirjasto on poissa käytöstä. Palautusluukku on auki ja sinne palautettuaineisto käsitellään muutaman päivän sisällä palautuksesta.
Sulkuajalla 18.3.-13.4. erääntyviin lainoihin on automaattisesti lisätty laina-aikaa. Näitälainoja ei siis tarvitse erikseen uusia. Myöhästymisilmoituksia ei myöskään lähetetä.
Uusia varauksia ei sulkuaikana oteta vastaan. Aiemmin tehdyt varaukset pysyvät voimassa, mutta ne on toistaiseksi jäädytetty. Noudettavissa olevat varaukset voi hakea sulkuajanjälkeen.
Kirjastoon saa sulkuaikana yhteyden puhelimitse 040 198 4003 ja sähköpostitse kirjasto@konnevesi.fi maanantaisin klo 12-16 ja tiistaista perjantaihin klo 10-16.
Verkkokirjasto osoitteessa keskikirjastot.fi on aina auki. Sivustolta löytyvät kaikki Keski-kirjastojen e-kirjat, e-äänikirjat, e-aikakauslehdet ja e-musiikki. E-aineistojen käyttööntarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Jos sinulla ei ole PIN-koodia tai olet unohtanutsen, voit tilata tai vaihtaa sen Keski-kirjastojen sivuston oikean yläkulman “Unohditko PIN-koodisi? Vaihda tai luo uusi." -linkistä.
19. maaliskuuta 2020
***
Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa?
Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.
Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.
Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.
Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.
Tämän vuoksi kaikkia ihmisiä kehotetaan toimimaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yleisohjeiden mukaisesti tartuntariskin minimoimiseksi.
Omia toimintakäytäntöjä ja tapoja on jokaisen syytä miettiä tartuntatautien leviämisen
näkökulmasta ja tarvittaessa on muutettava toimintaansa ehkäisemään turhia riskejä.
Ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille
- Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä.
- Jokaisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Vastustuskyky voi heikentyä esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien takia.
- Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai skypen avulla.
- Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.
- Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.
- Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.
Lisätietoa Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.
19. maaliskuuta 2020
***
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on täsmentänyt poikkeustilanteen ohjeita Keski-Suomen keskussairaalaan äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikka Gravidassa asioiville sekä synnyttämään tuleville
Gravidan vastaanotto- ja odotustiloihin voivat tulla ainoastaan ajanvarausasiakkaat. Puoliso tai tukihenkilö odottaa sairaalan ulkopuolella. Myöskään lapsia ei saa tuoda Gravidan tiloihin.
Jos olet hengitystieoireinen (nuha, yskä, kuume), soita ennen kuin tulet vastaanotolle p. 014 269 1104.
Synnytyksessä saa olla mukana isä tai tukihenkilö ja vain tämä henkilö saa vierailla luonasi koko hoitojakson ajan. Jos olet synnytyksen käynnistyessä hengitystieoireinen (nuha, yskä, kuume), soita synnytysvastaanottoon ennen saapumistasi sairaalaan p. 014 269 1204.
Isän tai tukihenkilön tulee olla terve tullessaan synnytykseen.
Synnytyksen jälkeen isovanhempien tai vastasyntyneen sisarusten vierailu osastolla ei ole mahdollista.
Lisätietoa täältä.
18. maaliskuuta 2020
***
Keski-Suomen ELY-keskus harventaa bussiliikenteen vuoroja koronaviruksen vuoksi ensi maanantaista 23.3.2020 alkaen
Keski-Suomen ELY-keskuksen tukemien vuorojen osalta joudutaan sopeuttamaan liikennettä vallitsevaan tilanteeseen Keski-Suomen maakunnan alueella.
Koulujen ja oppilaitosten sulkeutuessa osa koulupäivisin ajettavista vuoroista jätetään ajamatta 23.3.2020 alkaen. Jokainen liikennöitsijä tiedottaa omien vuorojen osalta asiasta. Parhaan tiedon muutoksista saat kuljettajilta, liikennöitsijän facebook- tai nettisivuilta tai liikennöitsijän asiakaspalvelusta.
Julkisen henkilöliikenteen käyttäjien tulee varautua aikataulumuutoksiin, vuorojen peruuntumisiin ja liikenteen ajoittaiseen keskeytymiseen.
Kuluvalla viikolla 12 kaikki vuorot ajetaan normaalisti.
ELY-keskus seuraa tilanteen kehittymistä ja reagoi tarvittavilta osin tilanteeseen. Matkustajamäärien vähentyessä ja tilanteen pitkittyessä tulee varautua siihen, että vuoroja supistetaan lisää 30.3.2020 alkaen.
Ohjeita matkustajille:
- Älä matkusta julkisilla liikennevälineillä sairaana
- Käytä maksamisessa mobiililippua tai matkakorttia, vältä käteisen käyttämistä
- Huolehdi, että yskit tai aivastat paperiliinaan tai hihaan. Heitä paperinenäliina roskiin samantien.
- Pidä hansikkaat kädessä. Näin toisten ihmisten käsistä esimerkiksi penkkien kahvoihin siirtyneet taudinaiheuttajat eivät pääse helposti tarttumaan. Voit pienentää tartuntariskiä välttämällä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat.
- Älä koskettele kasvojasi, äläkä kättele.
- Vältä turhaa matkustamista
- Pese käsiäsi usein ja huolella.
18. maaliskuuta 2020
***
Tietoa yrittäjille ja yrityksille koronaviruksen vaikutuksista
Suomen Yrittäjät on julkaissut verkkosivun, josta löytyy kootusti tietoa ja ohjeistuksia koronaviruksesta yrityksille sekä yrittäjille.
Myös Konneveden kunta on avannut oman koronavirussivustonsa. Löydät sen täältä.
18. maaliskuuta 2020
***
Varhaiskasvatuksen avoimien ovien päivä peruttu
Varhaiskasvatuksen avoimien ovien päivä 19.3. on peruttu koronavirustilanteen ja valtioneuvoston kokoontumisia rajoittavan linjauksen vuoksi.
18. maaliskuuta 2020
***
Asiointikyydit hoidetaan torstaisin
Asiontikyytien palveluidentuottajien kanssa yhteistyössä on sovittu seuraavaa: Asiointikyydit kyläkunnille hoidetaan torstaisin, kuten tähänkin asti. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden on syytä pidättäytyä turhasta liikkumisesta. Kuljetusreittejä voi kuitenkin hyödyntää palveluiden hoitamisessa, kuten kauppa-asioissa ja niin edelleen. Asioista on vain sovittava kauppiaiden ja kuljettajien kanssa etukäteen, esimerkiksi tilata ruokakassi kauppaan, joka sitten tuodaan asiakkaan kotiin.
17. maaliskuuta 2020
***
Kunnanvaltuuston kokous peruttu
Konneveden kunnanvaltuuston kokous tiistaina 17.3.2020 perutaan koronavirustartuntojen vähentämiseksi. Uudesta kokoontumisesta ilmoitetaan myöhemmin.
17. maaliskuuta 2020
***
Konneveden kunnan ja seurakunnan yhteinen kriisiryhmä kokoontui
Konneveden kunnan ja Konneveden seurakunnan yhteinen kriisiryhmä kokoontui maanantaina käsittelemään koronavirukseen liittyviä seurauksia ja toimia. Palaveriin osallistuivat kunnanjohtaja Juha Jokitalo, perusturvajohtaja Eija Alhonen, perheohjaaja Tuija Mehto, kirkkoherra Raimo Jalkanen, diakoni Ritva Manninen ja nuorisotyönohjaaja Johanna Jääskä.
Molemmat toimijoista ovat käynnistäneet omat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen tähtäävät toimenpiteet. Kunta ja seurakunta ovat toisiinsa yhteydessä päivittäin tilanteen kehittymisen seuraamiseksi ja tiedottavat toimenpiteistä omissa kanavissaan.
Kriisiryhmä tukee tarvittaessa kuntalaisten henkistä jaksamista koronakriisin keskellä. Ryhmä pitää tärkeänä, että huomiomme toisiamme vaikka näissä poikkeuksellisissa oloissa ihmisten kanssakäyminen väheneekin. Pidetään rakentavaa yhteydenpitoa toisiimme muilla tavoilla!
Erityisesti pyydetään pitämään puhelimitse yhteyttä yksinäisiin ja vanhuksiin sekä tarvittaessa tarjoamaan naapuriapua. Kiitos jo etukäteen!
Yhteystiedot:
Ritva Manninen, diakoni, 040 837 0251
Johanna Jääskä, nuorisotyöntekijä, 044 759 8188
Tuija Mehto, perheohjaaja, 0400 780 904
17. maaliskuuta 2020
***
Konneveden kunta siirtyi häiriö- ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmään
Konneveden kunnan häiriö- ja poikkeusolojen johtosääntöä sovelletaan häiriötilanteissa ja valmiuslaissa määritellyissä poikkeusoloissa sekä niihin valmistautumisessa. Kunnanhallitus päätti erityistoimivallan käyttöönotosta maanantaina 16.3.2020.
Häiriötilanteiden aikana ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja voi käyttää normaaliolojen johtosääntöjen määrittelemästä toimivallasta poiketen päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi, jos asia koskee toimenpiteiden yhteensovittamista eri toimialueiden välillä, taloudellisten resurssien tai henkilöstöresurssien suuntaamista, viestintää tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Kunnanjohtajan sijaisena häiriötilanteiden aikaisessa kunnan poikkeusolojen johtoryhmässä (PORY) toimii kunnansihteeri.
- Ensimmäisessä PORY-kokouksen tarkensimme jo aiemmin aloitettuja, kuntalaisten turvaamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Johtamisvalmiutemme on tällä hetkellä hyvä. Seuraamme tilanne ja teemme toimivaltamme puitteissa uusia turvaamistoimenpiteitä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
Kunnanjohtaja tai hänen määräämänsä henkilö tekee häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikaiseen toimivaltaansa kuuluvat päätökset häiriötilanteiden aikana poikkeusolojen johtoryhmässä johtoryhmän jäsenen tai kokoukseen osallistuvan asiantuntijan esittelystä. Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikana kunnan toimintaa johtaa kunnanjohtaja ja kunnanjohtajan johtama poikkeusolojen johtoryhmä.
Häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja ja johtoryhmä vastaavat poikkeusolojen edellyttämistä toimenpiteistä ja ohjaavat voimavaroja eri toimialueille häiriötilanteen ja poikkeusolojen vaatimusten mukaisesti.
Poikkeusolojen johtoryhmään Konnevedellä kuuluvat kunnanjohtaja, kunnansihteeri, tekninen johtaja, peruspalvelujohtaja, sivistystoimenjohtaja, taloussihteeri, atk-suunnittelija, ravitsemuspäällikkö, vapaa-aikasihteeri, palvelusihteeri ja isännöitsijä. Lisäksi kunnanjohtaja voi kutsua ryhmään muita henkilöitä.
Konneveden kunta seuraa jatkuvasti koronavirustilanteen (COVID-19) kehittymistä yhteistoiminnassa eri viranomaisten ja valtioneuvoston antamien ohjeistusten kanssa.
17. maaliskuuta 2020
***
Tiedote Konneveden oppilaiden ja opiskelijoiden huoltajille
Maamme hallitus linjasi tänään 16.3. lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä. Tänään annetut linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.
Koulujamme koskevat, hallituksen linjaamat toimenpiteet – astuvat voimaan 18.3.2020:
1) Kaikkien Konneveden koulujen tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään.
2) Tarvittaessa kunta järjestää lähiopetusta esi- ja perusopetuksen 1-3 luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla (esim. hoitotyö). Myös erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat voivat saada lähiopetusta, mikäli tilanne sitä edellyttää. Asiasta sovitaan koulun rehtorin kanssa.
3) Hallitus suosittaa, että ne huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.
4) Lähiopetuksen sijaan opetus ja ohjaus järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla (etäopetus, digitaaliset oppimisympäristöt jne.). Koulun rehtori ja/tai oppilaan opettaja ohjeistavat yksityiskohdista tämän viikon aikana. Tarvittaessa oppilaalle järjestetään etäopiskelun edellyttämät laitteet (sovittava rehtorin kanssa).
5) Ylioppilaskirjoitukset järjestetään 13.3.2020 julkaisussa tiivistetyssä aikataulussa terveysviranomaisten antamat määräykset huomioiden. Muu lukio-opetus siirtyy etäopetukseen ti 17.3. alkaen.
6) Koulukuljetuksia ei keskiviikosta 18.3. alkaen järjestetä. Mikäli perheenne kuuluu kohdan 3 ryhmään (esioppilaan/1.-3. luokan oppilaan huoltajat työskentelevät yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisillä aloilla), sopikaa kuljetusjärjestelyistä rehtorin kanssa.
Yhteistyö kotien kanssa tässä haastavassa tilanteessa on ollut erinomaisen hyvää – lämmin kiitos siitä!
16. maaliskuuta 2020
***
Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi
Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.
Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.
Hallituksen linjaamat toimenpiteet
Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)
Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.
Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.
Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.
Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.
Taustatietoa valmiuslaista
Valmiuslaissa on määritelty erilaisia poikkeusoloja, kuten Suomeen kohdistuva hyökkäys, erityisen vakava suuronnettomuus tai laajalle levinnyt tartuntatauti, jollainen koronaviruspandemia on. Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.
Valmiuslaissa säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Valmiuslaissa määriteltyjä toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten normaalein toimivaltuuksin. Valmiuslain nojalla rajoitetaan kansalaisten oikeuksia ja normaalia elämää vain, jos se on välttämätöntä väestön suojaamiseksi.
Valmiuslaissa säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta enintään kuudeksi kuukaudeksi päätetään valtioneuvoston asetuksella (käyttöönottoasetus), kun valtioneuvosto yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa on todennut maassa vallitsevan poikkeusolot. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain. Eduskunta voi myös kumota valtioneuvoston antaman asetuksen.
Kiireellisessä tilanteessa on mahdollista ottaa lisävaltuudet välittömästi käyttöön. Myös silloin asetus viedään eduskunnan käsiteltäväksi välittömästi. Asetus täytyy viedä eduskunnalle viikon kuluessa tai muuten asetus raukeaa.
16. maaliskuuta 2020
***
Kunnantalon väki etätöissä
Kunnantalon väki on pääsääntöisesti siirtynyt etätyöskentelyyn ja kunnantalon ovet on suljettu toistaiseksi. Yhteispalvelupiste on pois käytöstä. Yhteydenotot viranhaltijoihin ja työntekijöihin puhelimitse tai sähköpostilla. Kunnantalolla on virka-aikana päivystys. Sisälle pääsee ovikelloa soittamalla.
16. maaliskuuta 2020
***
Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa (COVID-19)
1. Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.
2. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
3. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.
4. Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen ajanvarauspyyntö/oirearvio tai ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle. Konneveden terveysaseman puhelinpalvelu avoinna arkisin kello 8-16, numerossa 014 269 0300.
Terveysasemien ollessa kiinni, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.
Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään tästä lähtien vain kiireellisten vastaanottojen hoitamiseen ja pandemiavalmiuden järjestämiseen. Kiireettömän vastaanottoajan jo saaneisiin ollaan puhelimitse yhteydessä.
Ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta löydät
Seututerveyskeskuksen verkkosivuilta osoitteesta:
http://seututk.fi
Konneveden kunta
16. maaliskuuta 2020
***
Koronatiedote
Koronatilanne elää jatkuvasti. Konneveden alueella ei tämän hetkisten tietojen perusteella ole laboratorionäytteiden pohjalta todennettua koronavirustartuntaa.
Kunnanjohtoryhmä seuraa tilannetta jatkuvasti ja se on pitänyt viikonlopun aikana kaksi etäkokousta, joissa on tarkennettu perjantaina tekemäni päätöksen mukaisia, koronavirusta rajaavia toimia. Johtoryhmällä on valmius pitää kokouksia aina kun siihen on tarvetta. Lähtökohtaisesti kokoonnumme päivittäin.
Koulujen osalta koteihin on lähetetty tiedote Wilmalla, jossa suositellaan AVI:n neuvojen mukaisesti riskiryhmään kuuluville oppilaille ja opettajille etäopiskelua. Etäopetukseen voivat osallistua myös muut oppilaat mikäli se perheelle sopii. Yksityiskohdista on sovittava koulujen rehtoreiden kanssa. Palaute tästä on ollut pääosin myönteistä.
Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan YTL:n ohjeiden mukaisesti.
Yhdessä selviämme tästäkin!
Juha Jokitalo
kunnanjohtaja
15. maaliskuuta 2020
***
Konneveden kunta on tänään päättänyt koronaviruksen rajaamiseen liittyvistä toimenpiteistä, joista useat koskevat kunnan henkilöstöä jollain tapaa.
Työntekijöitä koskevia ohjeita:
- Työntekijöitä suositellaan pitämään työpuhelinta mukana myös vapaa-ajalla saavutettavuuden parantamiseksi (ei makseta varallaolokorvausta).
- Työntekijän tulee valmistautua tarvittaessa tekemään myös muita kuin normaaliin tehtävänkuvaan liittyviä tehtäviä (työnantajan direktio-oikeus)
- Hengitystie-infektio sairastapauksissa noudatetaan oma-ilmoituskäytäntöä viiden (5) ensimmäisen sairaspäivän osalta (Työterveyshuollon tilapäinen suositus). Tämä koskee toistaiseksi myös sosiaali- ja terveystoimen henkilöstöä. Tämän jälkeen tarvittaessa yhteys työterveyshoitajaan puhelimitse tai s-postilla. Muutoin noudatetaan kunnassa käytössä olevaa kolmen (3) päivän omailmoituskäytäntöä.
- Sairaan lapsen hoitamisesta kotona toimitaan KVTES:n mukaisesti (lääkärin todistus neljännestä päivästä eteenpäin)
- Jokaisen kunnan työntekijän, joka saapuu ulkomailta tulee ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jäädä omatoimisesti yhden viikon ajaksi karanteeriin. Mikäli työntekijälle ei voida osoittaa etätöitä, kyseessä on luvallinen palkaton poissaolo.
- Kunnan henkilöstö ei toistaiseksi matkusta työasioissa ulkomaille. Myös kotimaan työmatkustamista rajataan.
- Ravintokeskuksessa ruokailu ei ole toistaiseksi mahdollista ulkopuolisille.
- Asioitaessa toisten työntekijöiden kanssa, asianosaisia pyydetään ensisijaisesti käyttämään puhelinta tai sähköpostia. Lähikontaktissa tulee pitää riittävä suojaetäisyys.
- Etätyötä suositellaan käytettäväksi niille työntekijöille, joille se on mahdollista. Päätöksen etätyöhön siirtymisestä tekee työntekijän esimies.
- Työntekijöitä velvoitetaan seuraamaan kunnan viestintäkanavia ja omaa sähköpostia.
Edellä kuvatut toimenpiteet puretaan tilanteen normalisoiduttua.
Johtoryhmä seuraa tilannetta, tekee tarvittavia toimenpiteitä ja tiedottaa niistä tilanteen vaatimalla tavalla. Selviämme tästä yhdessä !
Juha Jokitalo
kunnanjohtaja
13. maaliskuuta 2020
***
Tiedote Konneveden kunnan varotoimenpiteistä
Konneveden kunnan johtoryhmä linjasi keskeiset varotoimet, joilla pyritään suojaamaan väestöä koronavirustartunnalta.
Vierailut ikäihmisten asumisyksiköissä kielletään toistaiseksi kokonaan (Koskikara, Kotipihlaja, Ruusaliisa ja kuntouttava yksikkö). Lisäksi vierailut kielletään vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asuntolassa (Leppälintu).
Ravintokeskuksessa ruokailu ei ole toistaiseksi mahdollista ulkopuolisille. Kotiinkuljetusateriat toimitetaan sovitusti.
Asioitaessa kunnan viranhaltijoiden kanssa, asiakkaita pyydetään ensisijaisesti käyttämään puhelinta tai sähköpostia.
Jokaisen kunnan työntekijän, joka saapuu ulkomailta tulee ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jäätävä omatoimisesti yhden viikon ajaksi karanteeriin. Sama koskee myös päätöksentekoon osallistuvaa kunnan luottamushenkilöstöä.
Kunnan henkilöstö ei toistaiseksi matkusta työasioissa ulkomaille. Myös kotimaan työmatkustamista rajataan.
Kaikki koulujen oppilaiden ja työntekijöiden ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan kevätlukukaudelta. Kotimaan matkoista koulut peruvat myös luokkaretket, kisamatkat ja leirikoulut.
Konneveden kouluilla on valmiudet siirtyä oppilaiden etäopetukseen tilanteen sitä vaatiessa. Rehtorit tiedottavat käytännön järjestelyistä erikseen. Oppilaiden tulee ottaa kaikki oppikirjat kotiin ja kuljettaa päivittäin kouluun vain lukujärjestyksen mukaiset kirjat.
Konneveden kunnan omat yleisötilaisuudet ja tapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan tai perutaan. Kunta suosittaa, että myös tapahtumanjärjestäjät ja yhdistykset noudattaisivat hallituksen suosittamaa linjaa jo tässä vaiheessa ja peruisivat keväälle suunnitellut tapahtumat.
Konneveden vapaa-aikatoimen ja Konneveden 4H:n ohjatut harraste- ja liikuntaryhmät on toistaiseksi peruttu ml. nuorisotila Kukkulan toiminta
Vanhuksille suunnatut ryhmätoiminnat ovat toistaiseksi peruttu. Myös palvelukeskuksen terapia-allas ja saunaosasto on suljettu toistaiseksi.
Väestön tulee mahdollisissa karanteeni- tai eristystilanteessa noudattaa ohjeita yksiselitteisesti. Sen aikana ei saa olla lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ulkoilu on sallittua, mutta toisiin ihmisiin on hyvä pitää kahden metrin välimatka.
Väestön tulee seurata aktiivisesti kunnan viestintäkanavia.