Tietoa asukkaille koronavirustilanteesta

Konneveden kunta kokoaa tälle sivulle tiedotteitaan koskien koronavirusta (COVID-19) ja siitä aiheutuvia toimenpiteitä. Tiedotteet julkaistaan myös Konneveden kunnan sosiaalisen median kanavissa.

Konneveden kunta on avannut palvelupuhelimen koronatilanteen vuoksi. Palvelupuhelin toimii arkisin kello 9-11 numerossa 040 637 1719. Numerosta saa apua arjen kysymyksiin koronatilanteen aikana eli esimerkiksi miten hoidan kauppa-asiat, pankkiasiat, miksi pitäisi pysyä kotona.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löydät THL:n verkkosivuilta ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin täältä.

***

Vierailuohjeet Konneveden kunnan asumispalveluyksiköissä ja Ruusaliisassa

30.10.2020

Sosiaali- ja terveysministeriön antaman toimintasuunnitelman mukaisesti COVID-19 viruksen tilannekuva on jaettu kolmeen vaiheeseen: perustaso, kiihtymisvaihe ja leviämisvaihe. Niiden avulla arvioidaan jatkossa suositusten ja rajoitusten tarvetta ja kohdentamista, ja niitä voidaan käyttää päätöksenteon perusteluina alueellisesti ja valtakunnallisesti. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin Pandemiajohtoryhmä linjasi ikäihmisten tapaamisrajoituksia 29.10.2020 nykytilanteen mukaisiksi:

Asiakkaiden ulkoilu ja kotilomat ovat sallittuja yleisiä COVID-19 suosituksia noudattaen.

Vierailijoiden suositellaan noudattavan hoitajien antamia hygienia- ja muita ohjeita.

 

Kuntouttava yksikkö

Kuntouttavan yksikön asiakkailla ei ole käytössä yhden hengen huoneita.

Kuntouttavan yksikön asiakkaiden tapaamiset pyritään järjestämään aulatilassa tai Ulpukassa. Vierailuista voi sopia henkilökunnan kanssa etukäteen mielellään edellisenä päivänä.

 

Eija Alhonen

Peruspalvelujohtaja

***

Koronatiedote

Konneveden kunnassa otetaan käyttöön seuraavat korona-ohjeistukset 19.10.2020 alkaen:

Laaja etätyösuositus


Konneveden kunnassa siirrytään kunnan työntekijöiden osalta THL:n suosituksen mukaisesti laajaan etätyön käyttöön kaikissa niissä tehtävissä missä se on tarkoituksenmukaista.

Etätyösuositus on voimassa 31.12.2020 saakka.

 

Asiointi kunnantalolla


Kunnantalo on auki arkisin klo 09 - 15.

Koronaepidemian ehkäisemiseksi asioitaessa kunnantalolla noudatetaan seuraavia toimenpiteitä:


- Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita.


- Asiakkaan tulee sopia tapaamisaika etukäteen puhelimitse tai sähköpostilla suoraan asiaa hoitavan viran- tai toimenhaltijan kanssa.


- Lähitapaaminen pidetään turvaetäisyyksin erillisissä kokoushuoneissa. Tapaamisissa käytettävät hengityssuojaimet ja käsidesin saa kunnantalolta.

Vahva maskin käyttösuositus


Konneveden kunnassa on lisäksi vahva maskin käyttösuositus kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa 2 metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki §9). Suositus on voimassa 15.11.2020 saakka.

Juha Jokitalo

kunnanjohtaja

19. lokakuuta 2020

***

Konneveden kunnan korona-ohjeistus maskien käytöstä

Koronatilanne on edelleen pahenemassa.

Konneveden kunta antaa vahvan suosituksen maskin käytöstä kaikille yli 15-vuotiaille kuntalaisille tilanteisiin, joissa 2 metrin turvavälejä ei voida noudattaa (Tartuntatautilaki §9). Ohje on voimassa 15.11.2020 saakka.

Maskien käyttöä suositellaan esimerkiksi:
- kaikki kunnan toimipisteissä
- muissa julkisissa tiloissa
- päivittäistavarakaupoissa
- apteekeissa
- pankeissa
- julkisissa kulkuneuvoissa

Kunnan toimipisteisiin ja muihin julkisiin tiloihin ei pidä lähteä, mikäli on vähäisiäkään flunssan oireita. Lisäksi asioivilta henkilöiltä edellytetään käsi- ja yskimishygienian huolellista noudattamista.

Heikoimmassa asemassa oleville kuntalaisille jaetaan maskeja kunnantalon palvelupisteestä arkipäivisin klo 09 – 15.


Juha Jokitalo
kunnanjohtaja

8. lokakuuta 2020

***

Seututerveyskeskuksen koronapuhelin p. 014 269 8180 palvelee kuntalaisia kaikissa koronaan liittyvissä asioissa 10.9. alkaen

Seututerveyskeskuksessa otetaan torstaina 10.9. lähtien käyttöön erillinen koronapuhelin, joka palvelee kuntalaisia kaikissa koronaan liittyvissä asioissa. Palvelun tuottaa Luona Oy. Koronapuhelimen avulla pyritään vapauttamaan koronatestauksen vuoksi ruuhkautuneille terveysasemien palvelunumeroille resursseja niin, että terveysasemilla pystytään turvaamaan paremmin myös muu kuin koronaan liittyvä kiireellinen hoito.

Koronapuhelin p. 014 269 8180 palvelee arkisin klo 8–16 ja viikonloppuisin klo 9–15. Koronapuhelimeen jätettyihin soittopyyntöihin vastataan saman päivän aikana.

Soita koronapuhelimeen, jos asiasi koskee:                                                                 

Muissa kiireellisissä asioissa soita oman terveysaseman palvelunumeroon. Kiireettömät yhteydenotot tulee tehdä mieluiten sähköisten asiointipalvelujen kautta.

10. syyskuuta 2020

***

Koronavilkku on nyt julkaistu – lataa sovellus puhelimeesi!

Tartuntaketjujen katkaisua helpottava Koronavilkku-älypuhelinsovellus on julkaistu. Voit nyt ladata Koronavilkun maksutta puhelimeesi yleisimmistä sovelluskaupoista. Koronavilkku on ladattu sovelluskauppoihin tänään (31.8.2020). Tämän vuoksi se ei välttämättä vielä löydy sovelluskaupan hakutoiminnolla. Sovelluksen voi ladata heti koronavilkku.fi-sivustolla olevien latauslinkkien kautta.

Koronavilkku on julkaistu suomen- ja ruotsinkielisenä versiona.  Englanninkielinen sovellus julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Koronavilkun avulla ihmiset voivat itse osallistua viruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä. Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

”Koronavilkku-mobiilisovellus on osa hallituksen testaa-jäljitä-eristä-hoida -strategiaa. Altistuneiden tavoittaminen ja hoitoonohjaus tehostuu sovelluksen avulla. Näin myös tartuntaketjuja voidaan katkaista tehokkaammin”, sanoo sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

Koronavilkun käyttö on vapaaehtoista, mutta siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi käyttää sitä.

”Toivomme, että mahdollisimman moni lataa sovelluksen puhelimeensa”, toteaa THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

Sovelluksen on toteuttanut ohjelmistoyhtiö Solita. Kehittämistyöhön osallistuvat THL:n lisäksi, STM, Kela ja SoteDigi Oy.

Lisätiedot ja latausohjeet:
Koronavilkku.fi 

***

Jokaisen tulee huolehtia koronaviruksen leviämisen ehkäisemisestä

Muistathan välttää isoja ihmisjoukkoja ja pitää turvavälit, noudattaa hyvää käsihygieniaa ja käyttää tarvittaessa hengityssuojainta. Julkisissa liikennevälineissä tulisi aina käyttää hengityssuojainta. Oireiden ilmaantuessa hakeudu herkästi korona-testeihin. Jokaisen tulee huolehtia osaltaan ettei virus leviä.
 
Kiireettömät lääkärin ja hoitajan vastaanotot ovat jälleen auki Konnevedellä, myös neuvolatoiminta ja kouluth:n tarkastukset toteutuvat suunnitellusti. Palveluasumisen ja kotihoidon lääkäripalvelut myös normalisoituvat. Vastaanotoille pääsee vain etukäteisajanvarauksella p. 014 269 0300 tai sähköisen ajanvarauspyynnön kautta(Seututerveyskeskus.fi).
Nämä siis sillä edellytyksellä ettei koronaepidemia laajene, jolloin kaikkea kiireetöntä toimintaa arvioidaan kaikissa Seututk:n kunnissa samoilla kriteereillä. Samoin henkilökunnan suunnittelemattomat poissaolot voivat vaikuttaa palveluihin, reserviä ei juurikaan ole.

1. syyskuuta 2020
 

***

Muutoksia Seututerveyskeskuksen neuvoloiden chat- ja puhelinpalveluaikoihin

Keuruun, Multian ja Petäjäveden sekä Laukaan ja Konneveden neuvoloiden puhelinpalveluajat muuttuvat 1.9. alkaen, jotta eri kuntien asiakkaita pystytään palvelemaan tasapuolisemmin ja sujuvammin. Syyskuusta eteenpäin em. neuvoloiden palvelunumerot toimivat maanantaista torstaihin klo 8–11 ja 12–14 sekä perjantaisin klo 8–11.

Keuruun, Multian ja Petäjäveden neuvolan palvelunumeron (p. 014 269 0070) palveluaika loppuu siis jatkossa tuntia aiemmin, kun taas Laukaan ja Konneveden numero (p. 014 269 0180) palvelee jatkossa myös iltapäivällä.

Joutsan, Luhangan ja Toivakan neuvoloiden palvelunumeroihin ei tällä erää tule muutoksia.

Neuvolan chatin palvelupäivät muuttuvat ja palveluaika laajenee aamuun

Seututerveyskeskuksen terveydenhoitaja palvelee neuvolan chatissa 1.9. alkaen maanantaisin ja torstaisin klo 8–11 ja 12–15, eli chatin palvelupäivät muuttuvat ja toiminta-aika laajenee. Chat-palvelu löytyy helpoiten Seututk.fi-sivuston etusivulta.

Neuvolan chat-palvelussa voi esimerkiksi:

Kysyä neuvoa palveluihin, aukioloaikoihin ja yhteydenottokanaviin liittyen
Keskustella yleisellä tasolla terveydestä, rokotuksista ja määräaikaistarkastuksista
Pyytää ohjausta yleiseen terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon
Koska chat-palvelu ei mahdollista vahvaa tunnistautumista, siinä ei voida käsitellä henkilökohtaisia terveystietoja tai omia ajanvarauksia.

31. elokuuta 2020

***

Seututerveyskeskus seuraa koronatilanteen kehittymistä aktiivisesti

Keski-Suomen seututerveyskeskus jatkaa vielä ainakin elokuun ajan keskitettyjen infektio- ja kiirevastaanottojen toimintaa. Keskitetyt vastaanotot toimivat Joutsan, Keuruun ja Laukaan terveysasemilla muiden terveysasemien pysyessä edelleen suljettuina, jotta henkilökunta riittää erillisen infektiovastaanoton järjestelyihin. Vastaanottotoiminnat on keskitetty, koska infektiopotilaiden hoito asettaa tällä hetkellä tiukat hygieniavaatimukset tilojen puhtauden suhteen. Näin turvataan riskiryhmäpotilaiden turvallisen asiointi.

Seututerveyskeskuksessa seurataan, miten lomilta paluu sekä päiväkotien ja koulujen aukeaminen vaikuttavat koronatilanteeseen, ennen kuin tehdään ratkaisuja kaikkien terveysasemien avaamisesta.

Kaikkien kuntien asukkaita palvellaan kuitenkin tarpeen mukaisesti niin palvelunumeroiden kuin sähköisten asiointipalvelujen kautta. Suljettujen terveysasemien palvelunumerot toimivat normaalisti ja niille järjestetään lisääntyvästi erikseen sovittuja vastaanottoja ja muita palveluja, mutta ovet pysyvät vielä lukittuina tarpeettoman kulun estämiseksi ja turvallisen asioinnin takaamiseksi myös riskiryhmäläisille.

Keski-Suomessa koronatilanne on pysynyt rauhallisena

Keski-Suomessa koronatartuntojen määrä on pysynyt maltillisena ja tilannetta seurataan jatkuvasti aktiivisella näytteenotolla. Koronanäytteitä on otettu Keuruulla ja Laukaassa kaikkina arkipäivinä lisääntyvissä määrin, ja tällä viikolla myös Joutsassa aloitetaan koronanäytteenotto. Joutsan näytteenottopäivät määräytyvät tarpeen mukaan. Koronatestejä otetaan herkästi hengitystieinfektio-oireisilta ja testiin voi hakeutua terveysaseman palvelunumeron kautta. Koronanäytteenotto toimii vain ajanvarauksella.

***

Suojamaskeja saatavilla

Konneveden kunta jakaa THL:n suositusten mukaisesti suojamaskeja heikoimmassa asemassa oleville, yli 15-vuotta täyttäneille kuntalaisille. Suojaimia voi noutaa Konneveden kunnantalolta arkisin klo 09 – 15 välisenä aikana. Suojaimia jaetaan kerralla yhden viikon käyttötarvetta vastaava määrä.

THL:n suosituksen mukaisesti maskeja tulisi käyttää joukkoliikenteessä ja sellaisissa tilanteissa, joissa turvavälien noudattaminen ei ole mahdollista.

Lisäksi koronavirustestiin hakeutuville henkilöille suositellaan suojamaskia käyttöä matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Ohjeistusta tarkennetaan tarvittaessa THL:n ja KSSHP:n suositusten mukaisesti.

Ohjevideo ”Näin käytät kasvomaskia oikein”:
https://youtu.be/TEyRtvIJqII 

13. elokuuta 2020

***

Tiedote yli 70-vuotiaille kuntalaisille

Tämä tiedote on jatkoa aiemmin jaetuille tiedotteille Konneveden yli 70- vuotiaille kuntalaisille.
 
Koronavirustilanne on ollut kuluneen kesän aikana valtakunnallisesti rauhallinen. Viruksen leviämistä on pystytty ehkäisemään ja monia rajoituksia purkamaan. Kunta seuraa kuitenkin koko ajan koronavirustilanteen kehittymistä Suomessa, sekä maakunnassamme.
 
Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.
 
Kevään aikana yli 70-vuotiaille kuntalaisille suunnattu palvelupuhelinnumero 040 6371719 ei päivystä enää arkisin 9-11, mutta numeroon voi silti soittaa. Työntekijä vastaa puheluihin asiakaskäyntien lomassa. Mikäli puheluusi ei heti vastata, ollaan Teihin myöhemmin yhteydessä.

7. elokuuta 2020

***

Ohjeet vierailijoille


Ruusaliisa, Kotipihlaja, Koskikara ja Kuntouttava yksikkö sekä Leppälintu


Suomen hallitus linjasi 17.6.2020 koronaepidemiaan liittyviä rajoituksia, samoin Sosiaali- ja terveysministeriö verkkotiedotteessaan 24.6.2020. Ikääntyneiden ja riskiryhmiin kuuluvien vierailukäytäntöjä höllennettiin, mutta muistutettiin edelleen, että vierailujen turvallinen järjestäminen on yksiköiden vastuulla.

Konneveden hoivayksiköissä vierailut voivat tapahtua terasseilla ja ulkona, ei kuitenkaan vielä asukastiloissa paitsi poikkeustapauksissa saattohoito- ja vuodepotilailla. Läheinen voi myös ulkoiluttaa omaistaan pyörätuolissa etukäteen asiasta sopien.


Hallitus suosittelee yhä, että asukastiloihin pääsyä rajataan, koska epidemian leviäminen riskiryhmiin on yhä riski. Turvallisesti toteutetusta vierailusta voi sopia yksikön henkilökunnan kanssa etukäteen edellisenä päivänä. Suositus on, että vierailijoita on 1-2 kerrallaan ja vierailukertoja kaksi viikossa per asukas. Vahva suositus on myös käyttää suu-nenäsuojusta vierailujen aikana (suojan saa henkilökunnalta). Keskitämme vierailut ja ulkoilutukset iltapäiviin, jolloin henkilöstöllä on enemmän aikaa auttaa turvallisten vierailujen toteutumisessa (ovien avaamiset ja hygienia ohjeistukset).

Jos haluat tavata läheistäsi, ole yhteydessä hänen omaan asumisyksikköönsä. Haluamme kaikin mahdollisin tavoin tukea asukkaidemme ja heidän läheistensä yhteydenpitoa.

Konnevedellä 21.7.2020

Peruspalvelujohtaja Eija Alhonen
 

***

Ruusaliisan ruokasali avaa ovensa portaittain 1.7.2020

Ruusaliisan ruokasali on jälleen auki Palvelukeskuksen ulkopuolisille ruokailijoille klo 12.15-13.00.

Aikataulu on korona-epidemian rajoitusten takia porrastettu siten, että Ruusaliisan asukkaat ja Palvelukeskuksen henkilökunta ruokailevat klo 11.00-12.15.

Ovi Ruusaliisan asuntotiloihin pidetään suljettuna klo 12.15-13.00 ja pääsisäänkäynnin ovi aukaistaan täksi ajaksi. Ruokailuaikoja tulee noudattaa jotta koronarajoitukset toteutuvat.

Käsihygieniaa tulee noudattaa, samoin turvavälejä.
 
Konnevedellä 30.6.2020

***

Hallitus linjasi neuvottelussaan rajakysymyksistä, etätyöstä ja yli 70-vuotiaita koskevista suosituksista

Hallitus sai tänään tiistaina 23. kesäkuuta neuvottelussaan myös selvityksen valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennustyöryhmän pohjalta tehtävistä toimista. Lisäksi hallitus sai katsauksen epidemiatilanteeseen.

Matkailun rajoituksia puretaan edelleen


Hallitus linjasi neuvottelussaan, että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta alkaen Suomen ja sellaisten maiden välisessä liikenteessä, joissa COVID19-tauti-ilmaantuvuus on samankaltainen kuin niissä maissa, joiden osalta sisärajavalvonta on jo poistettu. Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat. Tällä hetkellä raja-arvona pidetään enintään 8 uutta tautitapausta 100 000 henkilöä kohden edellisen 14 vuorokauden aikana.

Sisärajavalvonnasta voitaisiin siis tämän hetkisen epidemiatilanteen perusteella luopua seuraavien Schengen maiden osalta: Saksa, Italia, Itävalta, Kreikka, Sveitsi, Slovakia, Slovenia, Unkari ja Liechtenstein. Lisäksi sallittaisiin Schengeniin kuulumattomista EU-maista Kroatiasta, Kyproselta ja Irlannista matkustaminen Suomeen. Hallitus tekee kuitenkin vielä arvion Schengen ja EU-maiden kokonaistilanteesta 10. heinäkuuta mennessä ja päivittää listauksen maista ajankohtaisen epidemiatilanteen pohjalta.

Valtioneuvosto päättää asiasta yleisistunnossaan viimeistään 10. heinäkuuta 2020.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta ja matkustusrajoitukset jatkuisivat edelleen Suomen sekä Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Luxemburgin, Maltan, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin tasavallan välillä, huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Jokaisen Suomesta näihin maihin matkustavan pitää kuitenkin itse muistaa tarkistaa, mitkä ovat maahantulon rajoitukset kohdemaassa. Näillä kohdemailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoille.

Valtioneuvoston suositus laajalle etätyölle päättyy 1. elokuuta

Hallitus linjasi neuvottelussaan, että suositus laajalle etätyön tekemiselle päättyy 1. elokuuta rauhoittuneen epidemiatilanteen johdosta. Kesälomakausi heinäkuussa mahdollistaa joustavasti vaiheittaisen siirtymisen kohti normaaleja työn tekemisen olosuhteita.

Hallitus arvioi asiaa uudestaan, mikäli epidemiatilanne sitä edellyttää. Epidemian uudelleen kiihtymisen estämiseksi on tarpeellista seurata tarkasti rajoitusten purkamisen vaikutuksia epidemian kehittymiseen.

Suositus yli 70-vuotiaiden fyysisten kontaktien välttämisestä puretaan


Valtioneuvosto ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.

Lähikontaktien välttämisellä on onnistuttu suojaamaan ikääntynyttä väestöä koronavirustartunnoilta. Suosituksen käytännön toteutuksesta on kuitenkin aiheutunut hyötyjen lisäksi myös kielteisiä vaikutuksia 70 vuotta täyttäneiden henkilöiden fyysiselle, psyykkiselle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille ja toimintakyvylle.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antavat tarvittaessa toimivaltansa puitteissa hygienia- ja muita ohjeita, joilla ikääntyneiden tartuntariskiä voidaan pienentää.

Valtiosihteeri Martti Hetemäen jälleenrakennusraportin pohjalta tehtävät toimet


Hallitus linjaa, että jälkihoito- ja jälleenrakennusstrategian toimeenpanoa jatketaan 23.6.2020 esitellyn muistion pohjalta.

Raportin toimet jakautuvat ylläpitovaiheeseen sekä jälkihoito- ja jälleenrakennusvaiheisiin.

Jälkihoitovaiheen tavoitteena on tukea yhteiskunnan turvallista palautumista akuutin kriisivaiheen jälkeen. Jälkihoitotoimilla voidaan myös estää kriisin pitkäaikaisten haittavaikutusten syntymistä.

Jälleenrakennusvaiheessa tarkastellaan yhteiskunnan pitkän aikavälin keinoja, joilla esimerkiksi hiilineutraaliuden saavuttaminen, julkisen talouden kestävyys ja väestön hyvinvointi kriisin akuutin vaiheen jälkeen.

Valtioneuvoston kanslia asettaa valmisteluryhmän ehdotuksen mukaisesti poikkihallinnolliset virkamiestyöryhmät valmistelemaan ehdotuksia kriisin jälkihoito- ja jälleenrakennustoimenpiteiksi seuraavista kokonaisuuksista:

Työryhmien toimikausi kestää 15. syyskuuta 2020 saakka. Työryhmien ehdotuksista raportoidaan hallitukselle 22. elokuuta 2020 mennessä. Ministeriöiden kansliapäälliköistä koostuvan exit- ja jälleenrakennustyöryhmän toimikautta jatketaan 15.9.2020 saakka.

Lue lisää täältä.

***

Ikääntyneen on syytä välttää koronavirustartuntaa – hyvinvointiin ja toimintakykyyn kannattaa kiinnittää huomiota

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos (THL) on päivittänyt ohjeistusta siitä, miten ikääntyneet voivat suojautua koronavirustartunnalta.

Päivitetyssä ohjeistuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota siihen, miten yhteydenpitoa läheisiin voidaan toteuttaa turvallisesti sekä miten ikääntynyt voi ylläpitää hyvinvointiaan ja toimintakykyään poikkeusoloissa.

Ikääntyneiden, erityisesti yli 70-vuotiaiden, pitää välttää altistumista koronavirukselle, koska heillä on muita suurempi riski sairastua vakavaan koronavirustautiin. Tämä johtuu siitä, että elimistön puolustuskyky heikkenee, kun ikää karttuu. Ikääntyneillä on myös enemmän perustauteja, jotka altistavat vakavalle koronavirustaudille.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen (ECDC) laajan aineiston perusteella ikä on merkittävä riskitekijä. Myös THL:n seurantatilastojen mukaan suurin osa Suomessa koronavirustautiin menehtyneistä on ollut yli 70-vuotiaita.

Mitä ikääntynyt itse voi tehdä välttääkseen tartuntoja?


Ikääntyneiden on hyvä noudattaa samoja yleisiä ohjeita tartuntariskin vähentämiseksi kuin muidenkin. Näitä ovat lähikontaktien välttäminen ja etäisyyksien pitäminen muihin ihmisiin sekä hyvä käsihygienia.

Hoidettaessa kauppa- ja apteekkiasioita tai käytäessä terveyskeskuksessa, on huolehdittava käsihygieniasta ja pidettävä vähintään 1-2 metrin turvaväli. Myös asiointia ruuhka-aikaan kannattaa välttää.

Apua voi tarvittaessa pyytää läheisten lisäksi naapureilta, kotikunnasta, seurakunnasta tai järjestöltä. 

Mikäli ikääntyneellä on hengitystieinfektion oireita, hänen pitää välttää kontakteja muihin ihmisiin ja ottaa yhteys lääkäriin. Sairastuessaan ikääntyneen pitää hakeutua hoitajan tai lääkärin vastaanotolle. 

Sosiaaliset suhteet tärkeitä myös poikkeusoloissa


Läheisiin ja ystäviin on tärkeää pitää yhteyttä myös poikkeusoloissa esimerkiksi puhelimella tai muilla etäyhteydenpitovälineillä.

Kasvotusten tapaamisissa on pidettävä huoli kahden metrin turvavälistä. Naapurit ja läheiset ihmiset ovat myös tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.

Vierailulle ei pidä mennä yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmiin kuuluvien luokse, jos on vähäisiäkin hengitystieinfektion oireita.

Jos on välttämätöntä vierailla riskiryhmään kuuluvan luona, se pitää tehdä turvallisesti. Kättelyä, halaamista ja muita ylimääräisiä lähikontakteja pitää välttää. Vierailijan on myös suojattava hengitystiensä kertakäyttöisellä liinalla, jos hengityssuojainta ei ole saatavilla. Käsihygienia ennen ja jälkeen vierailun on tärkeää.

Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistamiseen erityistä huomiota


Aktiivisuus ja omien fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten kykyjen monipuolinen käyttö pitää yllä ikääntyvän hyvinvointia ja toimintakykyä. Mikä tahansa mielekäs tekeminen auttaa ylläpitämään hyvinvointia, kuten kotityöt, leivonta, käsityöt, lukeminen tai piha- ja puutarhatyöt.

Ikääntyneen on hyvä liikkua päivittäin joko ulkoilemalla tai kotona vaikka jumppatuokiona. Ulkoillessa pitää muistaa pitää kahden metrin turvaväli muihin ihmisiin.

Säännöllinen ja monipuolinen ruokailu ja hyvä ateriarytmi ovat aina tärkeitä, samoin riittävä määrä nestettä.

Olennaista on myös huolehtia terveydestä. Varattuja lääkäriaikoja ei pidä perua ilman syytä. Hoitoon on hakeuduttava myös, jos pitkäaikaissairaus vaatii säännöllisiä kontrollikäyntejä terveydenhuollossa.

Lisätietoa ja ohjeistuksia löydät täältä.

***

Ohjeet vierailijoille

Ruusaliisa, Kotipihlaja, Koskikaran ja Kuntouttava yksikkö.

Sovellamme STM:n ja KSSHP:n ohjeistuksia vierailuista omiin hoivayksikköihimme.

9. toukokuuta 2020 (päivitetty 29. toukokuuta 2020)

***

Hallitus linjasi suunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi ja rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta

Hallitus linjasi neuvottelussaan sunnuntaina 3. toukokuuta ja maanantaina 4. toukokuuta toimintasuunnitelmasta koronakriisin hallinnan hybridistrategiaksi sekä viruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Hallitus tekee asiasta periaatepäätöksen valtioneuvoston yleisistunnossa. Periaatepäätöksessä hallituksen linjauksia avataan tarkemmin. Hallitus teki linjauksensa alivaltiosihteeri Martti Hetemäen exit- ja jälleenrakennustyöryhmän tekemän 1. vaiheen raportin pohjalta.

Suomessa koronavirusepidemian kasvu on pysähtynyt rajoitustoimien ja hygieniakäyttäytymisen selvän parantumisen kautta. Vaikka epidemia on tällä hetkellä suvantovaiheessa, on edelleen olemassa uhka sen kiihtymisestä uudelleen.

Hallituksen toimilla on pyritty ja pyritään estämään viruksen leviämistä yhteiskunnassa, turvaamaan terveydenhuollon kantokyky ja suojelemaan erityisesti riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Tavoitteena on, että hybridistrategian avulla epidemiaa onnistutaan tehokkaasti hillitsemään niin, että se haittaa mahdollisimman vähän ihmisiä, yrityksiä, yhteiskuntaa ja perusoikeuksien toteutumista.

Hybridistrategiassa laajamittaisista rajoitustoimista siirrytään hallitusti aiempaa kohdennetumpiin toimenpiteisiin ja tartuntatautilain, valmiuslain ja mahdollisten muiden säädösten mukaiseen tehostettuun epidemian hallintaan.

Lisäksi hybridistrategiassa nojaudutaan rajoitustoimien hallinnan ja asteittaisen purkamisen ohella testaa, jäljitä, eristä ja hoida -periaatteen toteuttamiseen laajasti. Tällä voidaan osaltaan estää taudin etenemistä. Sitä voidaan lisäksi tehostaa vapaaehtoisuuteen perustuvalla ja tietosuojaa kunnioittavalla mobiilisovelluksella.

Poikkeusolot Suomessa jatkuvat edelleen, ja hallitus on päättänyt antaa jatkamisasetukset valmiuslain pykälistä 86 (sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden ohjaaminen), 87 (muu terveydenhuollon ohjaaminen), 88 (kiireettömän hoidon määräaikojen noudattaminen, sosiaalihuollon palvelutarpeen arviointi), 93 (palvelusuhteen ehdoista poikkeaminen), ja 94 (irtisanomisoikeuden rajoittaminen).

Hallitus linjasi neuvottelussaan seuraavien rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta:

4. huhtikuuta 2020

***

TARKENNETTU TIEDOTE yli 70-vuotiaille kuntalaisille

Tämä tiedote on jatkoa aiemmin jaetulle tiedotteelle.
 
Suomen hallitus otti käyttöön poikkeustilan maaliskuussa. Poikkeuslain nojalla ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoitettiin, sekä kouluja ja ravintoloita suljettiin. Näiden rajoitustoimien tarkoituksena oli rajata koronavirus epidemian leviämistä väestössä.
 
Valtioneuvoston tavoitteena on edelleen suojata yli 70- vuotiaita henkilöitä koronavirustartunnoilta. Ikäihmisillä on nuoria selkeästi suurempi riski saada koronaviruksen vakavampi taudinkuva. Rajoituksien tarkoituksena on suojella ikäihmisiä koronatartunnalta.
 
Viime viikkoina on havaittu, etteivät kaikki yli 70-vuotiaat noudata annettuja rajoitustoimia. Toimintaohjeena on edelleenkin, että ikäihmisiä velvoitetaan pysymään karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Lähikontakteja pitää välttää. Asiointeihin kaupassa, apteekissa, pankissa jne. on syytä pyytää apua muilta kuin riskiryhmiin kuuluvilta läheisiltä. Mikäli on välttämätöntä hoitaa edellä mainittuja asioita itse, on vältettävä ruuhkaisimpia aikoja ja pidettävä riittävä turvaväli muihin ihmisiin. Muutoinkin on vältettävä altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.
Pese käsiä ahkerasti saippualla ja vedellä ja käytä käsidesiä!
 
Palvelupuhelin yli 70-vuotiaille on toiminnassa arkisin klo 9.00-11.00. Puheluihin vastaa Katja Sariola numerossa 040 637 1719.
 
Katja vastaa arjen kysymyksiin esim. miten hoidan kauppa-asiat, pankkiasiat, miksi pitäisi pysyä kotona.  
 
Palvelupuhelimeen on tullut soittoja mukavasti ja siihen saa edelleen soittaa.
 
Alla on kootusti useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Palvelupuhelimessa usein kysytyt kysymykset:

Saanko ulkoilla?
 
Kyllä. Muista ulkoillessa turvaväli vähintään 2 metriä, vältä ruuhkia.
Älä ulkoile porukoissa!

Saanko käydä kaupassa, apteekissa, pankissa?
 
Suosi ensisijaisesti riskiryhmiin kuulumattomien läheisten apua tai kotiinkuljetuspalvelua. Mikäli sinun on välttämätöntä käydä asioilla itse, suosi riskiryhmien aukioloaikoja. Nämä ajat ovat kaupoissa kuitenkin hyvin suosittuja ja ruuhkia on syntynyt. Muista turvaväli, vähintään 2 m. Käytä asioidessasi käsineitä ja huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
 
Muistathan myös kyläkyytienkyytien mahdollisuuden kuljettaa apteekki ja kauppatavaroita!
 
Sale aukeaa ma-la klo 6.00 ja ensimmäinen tunti on varattu riskiryhmille
 
K-kauppa on avoinna riskiryhmäläisille tiistaisin ja torstaisin klo 6.30-7.30.
 
Aiemmin kauppatili mahdollisuus on ollut vain K-marketissa, mutta nyt myös Saleen on mahdollista perustaa tili. Ole yhteydessä suoraan kauppaan saadaksesi lisätietoja ja toimintaohjeita. Puh. 010 7675230.
 
Voiko läheiset tulla kylään, voinko itse kyläillä?
 
Kaikkia sosiaalisia kontakteja pitää välttää kuten kyläilyjä. Myös oireeton henkilö voi kantaa koronavirusta ja tartuttaa, jonka vuoksi edes terveiden henkilöiden kanssa ei ole nyt suotavaa tavata.
 
Rajoittamistilanteiden pitkittyessä on luonnollista tuntea monenlaisia tunteita ikävästä suruun ja ahdistuneisuuteen. Näistä asioista on hyvä keskustella itselle läheisen ja turvallisen ihmisen kanssa. Myös auttaviin puhelinnumeroihin voi soittaa. Tunteiden kanssa ei ole hyvä jäädä yksin.
 
Punaisen Ristin auttava puhelin ma-pe klo 9-21 numerossa 0800 100 200.
 
Suomen mielenterveys ry päivystää numerossa 09 2525 0111 ympäri vuorokauden.
 
Konneveden kunnan mielenterveystyö: 040 662 0098.
 
Kuinka kauan poikkeusolot kestävät?
 
Tähän ei kukaan pysty tässä vaiheessa antamaan selvää ja luotettavaa vastausta. Rokotetta kehitetään kovaa vahtia. Todennäköisesti erilaisia rajoittamistoimia joudutaan jatkamaan vielä pitkään.  
 
Onko turvallista mennä laboratoriokokeisiin?
 
Laboratoriokokeisiin on turvallista mennä omalla varatulla ajalla. Konnevedellä laboratorio on avoinna torstaisin. Vain terveyden kannalta välttämättömät laboratoriokokeet otetaan. Näihin kuuluu esimerkiksi Marevan lääkitykseen liittyvät verikokeet. Mikäli lääkäri on määrännyt sinulle laboratoriokokeita ja katsoo niiden olevan välttämättömiä, on ne syytä ottaa. Saavu laboratorioon vasta hieman ennen varaamaasi aikaa ja poistu sieltä heti vuorosi jälkeen. Näin estetään jonojen ja ihmisryhmien kerääntyminen. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta.
 
Voiko terveyskeskukseen mennä turvallisin mielin?
 
Konneveden terveysasema on toistaiseksi suljettu. Osa riskiryhmäläisten palveluista tuotetaan lähipalveluina erikseen sovitusti myös terveysaseman sulkeuduttua. Näihin riskiryhmäläisiin ollaan erikseen yhteydessä heidän tarvitsemiensa palveluiden järjestämisestä.
 
Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään vain välttämättömään hoitoon. Tartuntariskin minimoimiseksi terveysasemilla on erotettu hengitystieinfektio-oireisten potilaiden vastaanotto muista potilaista. Konneveden kuntalaista kiirevastaanotto järjestetään Laukaan terveysasemalla. Ole aina yhteydessä terveysasemaan ennen sinne hakeutumista ja kuuntele tarkasti annettuja ohjeita.
 
Terveysaseman puhelinnumeroon  014 269 0300 vastataan arkisin klo 8.00-15.00, torstaisin klo 16.00 saakka.
 
Suun terveydenhuolto on toistaiseksi suljettu Konnevedellä. Suun hoidon tarpeen arviointi ja asiakaspalvelu toimii normaalisti numerossa 014 269 0333. Kiireisissä asioissa arkisin klo 8-10, kiireettömissä asioissa arkisin klo 10-16.  Uusia kiireettömiä aikoja ei tällä hetkellä voida antaa. Suun terveydenhuolto on toistaiseksi Laukaassa.

28. huhtikuuta 2020

***

Kirjaston palautusluukku jälleen avoinna

Aluehallintoviraston ohjeistuksen mukaan kirjastot voivat taas alkaa ottamaan palautuksia vastaan. Konneveden kunnankirjaston palautusluukku on auki maanantaista 27.4. lähtien ja luukkuun voi palauttaa normaaliin tapaan kaikkien Keski-kirjastojen aineistoa.

27. huhtikuuta 2020

***

Usein kysyttä koronaviruksesta

Ministeriöt tuottavat omilta hallinnonaloiltaan kysymyksiä ja vastauksia koronaviruksesta. Pääset tutustumaan usein kysyttyihin koronakysymyksiin vastauksineen täältä.

14. huhtikuuta 2020

***

Kunnantalon aukiolossa muutoksia

Konneveden kunnantalon päivystysajat muuttuvat. Jatkossa kunnantalolla on toistaiseksi päivystys arkisin kello 9.00-12.00. Ensisijaisesti yhteydenotot pyydetään hoitamaan kuitenkin puhelimitse tai sähköpostilla.

7. huhtikuuta 2020

***

Varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoituksia jatketaan 13. toukokuuta asti

Valtioneuvosto jatkaa rajoituksia lähiopetuksessa kaikilla koulutusasteilla. Tämä tarkoittaa, että opetuksen poikkeusjärjestelyjä jatketaan 13. toukokuuta asti. Opetusta jatketaan etäopiskeluna ja muilla siihen verrattavilla menetelmillä. Hallituksen suositus on edelleen se, että myös varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja 1.–3.-luokilla olevat lapset pysyvät kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Valtioneuvosto on antanut 31. maaliskuuta valmiuslain mukaisen käyttöönottoasetuksen (jatkamisasetus) ja sen perusteella 6.4. soveltamisasetuksen, jossa säädetään koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi määrättyjen toimien jatkamisesta. Asetus tulee voimaan 14.4.2020.

Päätös jatkaa poikkeuksellisia järjestelyjä perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 29. maaliskuuta tekemään arvioon koronavirusepidemian rajaamiseksi tarvittavista toimista.

Tavoitteena on hidastaa koronavirustartuntojen leviämistä vähentämällä oppilaiden, opiskelijoiden sekä opetus- ja muun henkilöstön välisiä kontakteja kaikilla koulutusasteilla.

Varhaiskasvatus
Varhaiskasvatus jatkuu ennallaan. Varhaiskasvatuksen yksiköt ovat avoinna, mutta valtioneuvosto suosittaa, että vanhemmat tai muut huoltajat järjestävät lapsen hoidon kotona, jos siihen on mahdollisuus.

Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää varhaiskasvatusta etänä.

Esiopetus
Esiopetus jatkuu ennallaan lähiopetuksena. Kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää esiopetusta etänä, mutta kunta voi kuitenkin halutessaan tehdä niin.

1-3 vuosiluokkien oppilaat, erityisen tuen oppilaat, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaat ja perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat
Asetusta täsmennetään niin, että perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus saada lähiopetusta. Valmistavan opetuksen oppilaat ovat perusopetusikäisiä maahanmuuttajataustaisia oppilaita, joiden opetus keskittyy ennen kaikkea suomen ja ruotsin kielen opiskeluun sekä valmiuksien antamiseen esi- tai perusopetusta varten. Laajennuksella pyritään antamaan tukea oppilaille, joiden vanhemmat eivät aina pysty tukemaan lapsiaan riittävästi etäopetuksessa. Muutos koskee noin 3 000 oppilasta.

Lisäksi asetuksessa säädetään, että 1–3. –luokkien oppilailla, erityisen tuen oppilailla, pidennetyn oppivelvollisuuden oppilailla sekä perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilailla on oikeus saada etäopetusta, jos vanhemmat pystyvät pitämään heidät kotona. Oikeutta etäopetukseen ei mainittu aiemmassa asetuksessa.

Valtioneuvosto suosittelee, että myös lähiopetukseen oikeutetut olisivat mahdollisuuksien mukaan etäopetuksessa.

Perusopetus 4.–10. -luokilla
Perusopetuksen muita vuosiluokkia koskevat asetukset eivät muutu. Opetus neljännestä vuosiluokasta kymmenenteen järjestetään etäopetuksena ja poikkeuksellisin opetusjärjestelyin.

Kouluruokailu ja oppilashuolto
Kouluruokailua koskevat periaatteet säilyvät ennallaan. Ruokailu on järjestettävä niille oppilaille, jotka osallistuvat lähiopetukseen. Etäopetuksessa oleville oppilaille kouluruokailua voidaan järjestää siinä laajuudessa kuin se on mahdollista toteuttaa.

Opetuksen järjestäjä voisi kuitenkin aina esimerkiksi yhteistyössä oppilashuollon kanssa etsiä sellaiset oppilaat, joille päivittäinen kouluateria on erittäin tärkeä ja järjestää ateria näille oppilaille niissäkin tilanteissa, joissa aterioiden tarjoamista joudutaan lähikontaktien välttämiseksi merkittävästi rajoittamaan. Tällä menettelyllä voitaisiin turvata kouluateria sellaisille oppilaille, jotka olisivat vaarassa jäädä ilman riittävää ravintoa.

Oppilashuoltoa on pyrittävä järjestämään siinä laajuudessa kuin se on mahdollista toteuttaa.

Lukiot, ammatilliset oppilaitokset ja korkeakoulut
Lukioita, ammatillisia oppilaitoksia ja korkeakouluja koskevat asetukset eivät muutu ammatillista koulutusta koskevia yksityiskohtia lukuun ottamatta.

Tarkennukset ammatilliseen koulutukseen
Ammatillisen koulutuksen täsmennykset liittyvät vaativan erityisen tuen ja opiskelun edellyttämiin avustajapalveluihin ja apuvälineisiin. Täsmennys koskee eniten tukea koskevia opiskelijoita. Lisäksi henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien laatimisen ja päivitysten osalta ei tarvita enää poikkeussäännöstä.

Vapaa sivistystyö ja taiteen perusopetus
Vapaata sivistystyötä ja taiteen perusopetusta koskevat säädökset säilyvät ennallaan. Tilat ovat edelleen suljettuna ja lähiopetus niissä on keskeytetty.

Poikkeusjärjestelyjä voidaan jatkaa tarvittaessa lukukauden loppuun
Valtioneuvosto varautuu kuitenkin jo samalla poikkeusjärjestelyjen jatkamiseen lukukauden loppuun asti eri kouluasteilla, mikäli epidemian rajoittaminen sitä vaatii. Varautuminen tehtäisiin jatkamalla tarvittaessa edelleen valmiuslain mukaista käyttöönottoasetusta ja soveltamisasetusta toukokuun loppuun asti. Näin koronavirusepidemian rajoittamiseksi tarvittavat toimet voidaan arvioida uudelleen huhtikuun lopussa.

Valmiuslaki ja sen nojalla annetut säädökset ovat voimassa myös Ahvenanmaalla, vaikka maakunnan lainsäädännön sisältö ei kaikilta osin vastaa valmiuslaissa ja soveltamisasetuksessa mainittujen valtakunnan lakien sisältöä.

6. huhtikuuta 2020

***

Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhemmäksi koronavirustilanteen aikana

Sisäministeriö suosittaa kiinteistöjen nuohouksen siirtämistä myöhempään ajankohtaan, ellei nuohouksen tekeminen ole välttämätöntä.

Valtioneuvoston on linjannut, että riskiryhmiä ja kaikkia yli 70-vuotiaita koskee velvoite pysyä kotona ja välttää lähikontakteja. Tulisijojen ja savuhormien nuohous on pääosin asuinrakennuksiin tarjottavaa kuluttajapalvelua. Tartuntariskin minimoimiseksi rakennuksen nuohous on hyvä siirtää myöhempään ajankohtaan, jos se on mahdollista. Nuohouskäynnin tarve on hyvä arvioida ennen nuohouksen tilaamista, esimerkiksi puhelimitse nuohoojan kanssa.

Nuohouskäynti on välttämätön, jos tulisija tai hormi ei vedä tai toimi muutoin kunnolla. Tämä voi ilmetä esimerkiksi voimakkaana savun hajuna sisällä aiheuttaen häkävaaran. Jos tulisijan tai savuhormin ympärillä olevat rakenteet kuumenevat normaalista poikkeavasti tai käytössä olevaan tulisijaan tai savuhormiin ilmestyy näkyviä vaurioita, on nämä syytä tarkastuttaa ja tulisijan käyttö lopettaa välittömästi. Nokipalosta soitetaan hätäkeskukseen.

Nuohousalan Keskusliitto on 17. maaliskuuta 2020 linjannut nuohousyritysten toimintaa koronaviruksen aikana. Nuohousyritystä kehotetaan tarkastamaan asiakkaan tilanne aina etukäteen riskiryhmien, iäkkäiden asiakkaiden tai mahdollisten karanteenien varalta. Jos nuohouksen tekeminen on välttämätöntä, nuohoojan ja asiakkaan tulee sopia erityisjärjestelyistä nuohouksen turvallisesta suorittamisesta. Nuohoojia on ohjeistettu muun muassa tehostetusta hygieniasta ja siitä, miten välttää lähikontakteja toiminnassa.

4. huhtikuuta 2020

***

Jäitkö työttömäksi tai tulitko lomautetuksi koronatilanteen takia?

TE-palveluiden verkkosivuilta löydät tietoa siitä, kuinka toimia jos olet jäänyt työttömäksi tai tullut lomautetuksi. Lue lisää täältä.

Kelan verkkosivuilta löydät tietoa, kuinka voit hakea työttömyysturvaa jäätyäsi työttömäksi tai tultuasi lomautetuksi. Lue lisää täältä.

2. huhtikuuta 2020

***

Mahdollisuus kouluruokaan etäopetuksen aikana

Maanantaista 6.4. alkaen Konnevedellä on mahdollista saada kouluruoka-annoksia kotiin NOUDETTUNA kahdesti viikossa perhetyön ja rehtorin tarveharkintaan perustuen.

- Jakelu tapahtuu Lapunmäen koululta kahdesti viikossa, maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 11-14 (tai hakijan kanssa erikseen sovittavana kellonaikana Ravintokeskukselta, Maijankuja 2).

- Jakelu sisältää KYLMÄN kouluruoka-annoksen

o Maanantaisin kaksi annosta/oppilas, keskiviikkoisin kolme annosta/oppilas

o Perhekohtaisen näkkileipäpaketin viikoittain

- Kouluruoka-annoksia tarvitsevia perheitä pyydetään ilmoittamaan TORSTAIHIN (alkaen 2.4.) mennessä seuraavan viikon kouluruoka-annostarpeensa (max. 1 annos/oppilas/päivä) oman koulun rehtorille

o Virpi Janhunen (Hytölän koulu, p. 040 014 3846

o Tero Mäkinen (Istunmäen koulu, p. 040 584 5183

o Pasi Manninen (Kirkonkylän koulu, p. 040 014 3838

o Anna Nurmi (Yläkoulu ja lukio, p. 040 579 3967

- Perheet vastaavat ruoan noutamisesta, säilyttämisestä noudon jälkeen ja lämmittämisestä ennen ruokailua.

1. huhtikuuta 2020

***

Kirjaston sulkuaika jatkuu

Hallituksen 30.3. antaman linjauksen mukaan Konneveden kunnankirjaston sulkuaikaa jatketaan 13.5. asti. Aluehallintovirasto on tarkentanut poikkeusaikana kirjastoja koskevia määräyksiä ja tästä johtuen myös kirjaston palautusluukku suljetaan perjantaista 3.4. alkaen sulkuajan loppuun saakka.

1. huhtikuuta 2020

***

Palveluasumisyksiköihin voi nyt soittaa videopuheluita

Konneveden palveluasumisyksiköihin on tänään hankittu älypuhelimet, joilla omaiset voivat olla yhteydessä läheisiinsä. Laitteissa on myös mahdollisuus soittaa videopuheluita esimerkiksi WhatsAppia käyttämällä.


Alla palveluasumisyksikkökohtaiset puhelinnumerot:

Koskikara: 050 534 3069
Ruusaliisa: 050 534 3108
Kotipihlaja: 050 534 3171
Kuntouttava yksikkö: 050 534 2205

27. maaliskuuta 2020

***

COVID-19 ja opiskelijavalinnat

COVID-19 eli koronavirus ja sen leviäminen vaikuttaa mahdollisesti myös opiskelijavalintoihin. Opintopolku.fi -sivulta voit lukea opiskelijavalintoihin liittyvän ajankohtaisen ohjeistuksen keskitetysti. Sivulle pääset klikkaamalla tästä.

Myös Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (POKE) on julkaissut oman ohjeistuksensa kevään opiskelijavalinnoista. Pääset lukemaan sen klikkaamalla tästä.

26. maaliskuuta 2020

***

Uudellemaalle liikkumisrajoituksia - Hallitus päätti uusista lisätoimista koronaepidemian leviämisen estämiseksi

Hallitus on päättänyt 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä 27. maaliskuuta alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19. huhtikuuta 2020 saakka. Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.

Lisätietoa tästä linkistä.

25. maaliskuuta 2020

***

Miten asioin apteekissa koronaviruksen aikana?

Jos sinulla on flunssaoireita, älä mene paikan päälle apteekkiin, jotta et tartuta muita asiakkaita ja henkilökuntaa. Myös yli 70-vuotiaiden tulisi pysytellä toistaiseksi kotona. Apteekkiasiat voi hoitaa verkossa tai läheisen avustuksella.

Lisätietoa kanta.fi -verkkosivustolta täältä.

25. maaliskuuta 2020

***

Tiedote yli 70-vuotiaille kuntalaisille

 
Tähän tiedotteeseen on koottu keskeisiä asioita helpottamaan ikäihmisiä arjessa selviämisessä Konnevedellä.
 
Koronavirus on aiheuttanut monenlaista murhetta ja huolta kuntalaisille, etenkin ikäihmisille. Ikäihmisillä on suurempi riski saada vakava taudinkuva, sillä usealla heistä on perussairauksia tai he kuuluvat riskiryhmiin.

Kotikaranteeni

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut ohjeen jossa yli 70-vuotiaita on velvoitettu pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan. Tämä menettely vastaa kotikaranteenia.
 
Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista, kuten koronavirus voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.
 
Karateeniin ja eristykseen voidaan myös määrätä jos epäillään tai koronavirustartunta on jo todettu. Tartuntatautilain (1227/2016) mukaan karanteeniin voi asukkaita määrätä kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri, Konnevedellä ylilääkäri Jari Raudasoja. Karanteeniin tai eristykseen määrätyn henkilön pitää pysytellä kotioloissa.

Mitä kotikaranteenin aikana saa tehdä ja mitä ei?

Kotikaranteenissa olevan henkilön pitää pysytellä kotioloissa.
Kotiin ei saa kutsua vieraita eikä lähteä itse kyläilemään tuttavien luokse.

Ulkoilla saa, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ohje on pitää ulkoilmassakin noin 2 metrin välimatka vastaantuleviin ihmisiin. Ihmisjoukkoihin ei saa mennä.

Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.

Muista hyvä käsihygienia! Käytä käsidesiä! Käytä käsineitä poistuessasi asunnostasi. Älä koske paljain käsin porraskäytäväsi kaiteisiin tai ovenkahvoihin. Jos viet roskia roskiin tai kirjettä postilaatikkoon, käytä käsineitä koskiessasi luukkuihin tai kahvoihin.

Yski oikein, eli suojaa yskiessäsi suu puhtaalla nenäliinalla tai yski hihaan. Älä yski sellaisia pintoja päin, joita muut ihmiset voivat koskettaa. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana ja elää pinnoilla tutkimusten mukaan jopa useamman päivän.

Palvelupuhelin yli 70-vuotiaille

Kunnassa on aloittanut palvelupuhelin arkisin klo 9.00-11.00. Puheluihin vastaa Katja Sariola numerossa 040 637 1719. Katja vastaa arjen kysymyksiin esim. miten hoidan kauppa-asiat, pankkiasiat, miksi pitäisi pysyä kotona.

Kauppa- ja apteekkiasiat

Apua kauppa- pankki- ja apteekkiasiointiin kannattaa pyytää ensisijaisesti naapureilta tai läheisiltä. Jos apua ei ole saatavilla on yli 70- vuotiailla kuntalaisilla mahdollisuus tilata kauppaostoksensa suoraan kotiin. Aiemmin torstaisin kulkeneet kyläkyydit eivät ota nyt kuntalaisia kyytiin, mutta heidän kauppatavaroidensa kuljetus onnistuu. Konneveden K-market kerää asiakkaiden ostokset keskiviikkoisin asiakkaan soittaman tilauksen mukaisesti ja ne kuljetetaan kotiin torstaisin.  Kirkonkylän alueella kauppaostoksia on mahdollisuus kuljettaa keskiviikkoisin, jolloin kauppatilaus tulee tehdä tiistaisin. Tällä hetkellä tilimahdollisuus on ainoastaan K-marketissa, jonne tilin avaus onnistuu soittamalla kauppias Jari Savolaiselle numeroon 050 590 8556. Salessa tilimahdollisuutta ei tällä hetkellä ole.
 
Samalla kyläkyydillä on mahdollisuus kuljettaa myös asiakkaiden apteekista tilaamia lääkkeitä. Tuolloin asiakas soittaa itse apteekkiin lääketilauksensa ja on yhteydessä taksiautoilijaan apteekista noudettavista lääkkeistä. Apteekki huolehtii lääkkeiden turvallisesta ja asianmukaisesta pakkaamisesta. Lääketilaukset kuljetetaan tavarankuljetusten yhteydessä. Konneveden apteekissa on käytössä laskumahdollisuus. Käteistä rahaa ja pankkikortteja ei voida kuljettajien toimesta käsitellä. 

Asiakas maksaa palvelusta kuljettajalle yhdensuuntaisen kyläkyytitaksan. 

Neituri, Istunmäki, Hinkkala, Leskelänkylä, Jouhtikylä, Mäkäräniemi: Erkki Laitinen Ky, puhelin 0400 805913
 
Välimäki, Särkisalo, Pyhälahti, Sirkkamäki, Lummukka, Rossinkylä: Koivuranta/Pauli Myllyvirta, puhelin 050 4006700

Tankolampi, Hytölä, Pukara, Hänniskylä, Kirkonkylä: Taksi Hannu Hänninen, puhelin 0400 344195

Jos käyt itse kaupassa

Voit mennä kauppaan vain jos se on ihan välttämätöntä. Käytyä asioidessasi käsineitä.
 
Salessa aukioloaikojen ensimmäinen tunti on varattu ensisijaisesti ikääntyneille ja riskiryhmiin kuuluville.
K-Kaupassa ikääntyneille ja riskiryhmille on varattu tiistaisin ja torstaisin aika 6.30-7.00.

Ateriapalvelu

Yli 70-vuotiailla on mahdollisuus tilata valmiita aterioita kotiin kunnan ravintokeskuksesta. Tilauksia ottaa vastaan Mirja Minkkinen numerosta 040 861 4897.

23. maaliskuuta 2020

***

Tiedote Konneveden lapsiperheille

Palvelut lapsiperheille
Jos perheesi on eristyksissä ja huoltajat ovat niin sairaana, etteivät pysty hoitamaan lapsiaan tai joutuvat itse sairaalahoitoon, apua arjen pyörittämiseen voit tiedustella Konneveden kunnan sosiaalipalveluista ja varhaiskasvatuksesta:
- Perheohjaaja Tuija Mehto p. 0400 780 904
- Sosiaalityöntekijä Seija Kerkelä p. 0400 547 991
- Varhaiskasvatusjohtaja Pauliina Oittinen p. 040 702 8601
 
Akuuteissa tilanteissa sosiaalipäivystys virka-ajan ulkopuolella p. 014 266 0149.
 
Lasten perusopetus karanteenin tai eristyksen aikana
Jos lapsesi on karanteenissa tai sairastunut ja eristyksissä, ota yhteys lapsen omaan opettajaan Wilman kautta. Lapsen koulutehtävät poissaolon ajalta sovitaan tapauskohtaisesti.

20. maaliskuuta 2020 (päivitetty 24. maaliskuuta 2020)

***

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri siirtyy päivittämään uusien koronavirustartuntojen määrät verkkosivulleen

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri siirtyy jatkossa kertomaan sairaanhoitopiirin alueella laboratoriokokein varmistetuista koronavirustartunnoista verkkosivuillaan: https://www.ksshp.fi/fi-FI/Potilaalle/Koronatiedotus/Koronavirus_lukuina__Coronavirus_in_numb(60094)  

Erillistä tiedotetta koronavirustartuntojen määrästä ei medialle enää tästä päivästä (19.3.2020) alkaen lähetetä. Muutoin koronavirukseen liittyvistä asioista tiedotetaan tarpeen mukaan. Koko Suomen koronavirustartunta tilannetta voit seurata THL:n sivuilta: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19  

19. maaliskuuta 2020

***

Ruokaukaupoissa ja muissa myymälöissä on otettu käyttöön Konnevedellä poikkeuksellisia aukioloaikoja riskiryhmiin kuuluville.

19. maaliskuuta 2020 (päivitetty 20. maaliskuuta 2020)

***

Konneveden kunnankirjaston tiedote

Konneveden kunnankirjasto on suljettu koronaviruspoikkeustilanteesta johtuen 18.3.-13.4. Myös omatoimikirjasto on poissa käytöstä. Palautusluukku on auki ja sinne palautettuaineisto käsitellään muutaman päivän sisällä palautuksesta.  
 
Sulkuajalla 18.3.-13.4. erääntyviin lainoihin on automaattisesti lisätty laina-aikaa. Näitälainoja ei siis tarvitse erikseen uusia. Myöhästymisilmoituksia ei myöskään lähetetä.  
 
Uusia varauksia ei sulkuaikana oteta vastaan. Aiemmin tehdyt varaukset pysyvät voimassa, mutta ne on toistaiseksi jäädytetty. Noudettavissa olevat varaukset voi hakea sulkuajanjälkeen.  
 
Kirjastoon saa sulkuaikana yhteyden puhelimitse 040 198 4003 ja sähköpostitse kirjasto@konnevesi.fi maanantaisin klo 12-16 ja tiistaista perjantaihin klo 10-16. 
 
Verkkokirjasto osoitteessa keskikirjastot.fi on aina auki. Sivustolta löytyvät kaikki Keski-kirjastojen e-kirjat, e-äänikirjat, e-aikakauslehdet ja e-musiikki. E-aineistojen käyttööntarvitset kirjastokortin numeron ja PIN-koodin. Jos sinulla ei ole PIN-koodia tai olet unohtanutsen, voit tilata tai vaihtaa sen Keski-kirjastojen sivuston oikean yläkulman “Unohditko PIN-koodisi? Vaihda tai luo uusi." -linkistä.

19. maaliskuuta 2020

***

Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa?

Valtioneuvoston tavoite on suojata erityisesti yli 70-vuotiaat henkilöt koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on selkeästi nuoria ihmisiä suurempi riski saada taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan, eli karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Valtioneuvosto kehottaa yli 70-vuotiaita välttämään lähikontakteja ja liikkumista kodin ulkopuolella, koska ne lisäävät tartuntariskiä. Mikäli on välttämätöntä käydä itse kaupassa, apteekissa tai terveysasemalla tai muutoin asioida, se olisi hyvä tehdä silloin, kun muita asiakkaita on liikkeellä vähän. Etäisyyttä muihin ihmisiin on pidettävä vähintään metrin verran.

Muutoinkin on pyrittävä välttämään altistumisen riskiä lisääviä tilanteita. Tehostetusta käsihygieniasta on tärkeää huolehtia.

Tämän vuoksi kaikkia ihmisiä kehotetaan toimimaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) yleisohjeiden mukaisesti tartuntariskin minimoimiseksi.

Omia toimintakäytäntöjä ja tapoja on jokaisen syytä miettiä tartuntatautien leviämisen
näkökulmasta ja tarvittaessa on muutettava toimintaansa ehkäisemään turhia riskejä.

Ohjeita ikääntyneiden ja riskiryhmässä olevien omaisille ja läheisille

- Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä.

- Jokaisen on erityisesti kiinnitettävä huomiota ikääntyneisiin ja henkilöihin, joiden vastustuskyky on heikentynyt. Vastustuskyky voi heikentyä esimerkiksi perussairauksien, kuten diabeteksen tai sydän- ja verisuonisairauksien takia.

- Yli 70-vuotiaiden ja muiden riskiryhmässä olevien luona ei pidä tarpeettomasti vierailla. Yhteyttä heihin voi pitää esimerkiksi puhelimitse tai skypen avulla.

- Mikäli vierailu on välttämätöntä, kättelystä, halaamisesta ja muista lähikontakteista pitää luopua, ellei se ole hoidon ja huolenpidon turvaamiseksi täysin välttämätöntä esimerkiksi hoitohenkilökunnalle. Vierailulla pitää käyttää esimerkiksi huivia tai suojata muutoin hengitystiensä.

- Myös yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmässä olevien läheisiä kehotetaan ottamaan huomioon mahdollinen tartuntavaara muiden kontaktien välityksellä.

- Naapurit ja läheiset ihmiset ovat tärkeitä tukijoita arjen sujumiseksi poikkeusoloissa.

Lisätietoa Sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilta.

19. maaliskuuta 2020

***

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on täsmentänyt poikkeustilanteen ohjeita Keski-Suomen keskussairaalaan äitiys- ja sikiötutkimuspoliklinikka Gravidassa asioiville sekä synnyttämään tuleville

Gravidan vastaanotto- ja odotustiloihin voivat tulla ainoastaan ajanvarausasiakkaat. Puoliso tai tukihenkilö odottaa sairaalan ulkopuolella. Myöskään lapsia ei saa tuoda Gravidan tiloihin.

Jos olet hengitystieoireinen (nuha, yskä, kuume), soita ennen kuin tulet vastaanotolle p. 014 269 1104.

Synnytyksessä saa olla mukana isä tai tukihenkilö ja vain tämä henkilö saa vierailla luonasi koko hoitojakson ajan. Jos olet synnytyksen käynnistyessä hengitystieoireinen (nuha, yskä, kuume), soita synnytysvastaanottoon ennen saapumistasi sairaalaan p. 014 269 1204.

Isän tai tukihenkilön tulee olla terve tullessaan synnytykseen.

Synnytyksen jälkeen isovanhempien tai vastasyntyneen sisarusten vierailu osastolla ei ole mahdollista.

Lisätietoa täältä.

18. maaliskuuta 2020

***

Keski-Suomen ELY-keskus harventaa bussiliikenteen vuoroja koronaviruksen vuoksi ensi maanantaista 23.3.2020 alkaen

Keski-Suomen ELY-keskuksen tukemien vuorojen osalta joudutaan sopeuttamaan liikennettä vallitsevaan tilanteeseen Keski-Suomen maakunnan alueella.

Koulujen ja oppilaitosten sulkeutuessa osa koulupäivisin ajettavista vuoroista jätetään ajamatta 23.3.2020 alkaen. Jokainen liikennöitsijä tiedottaa omien vuorojen osalta asiasta. Parhaan tiedon muutoksista saat kuljettajilta, liikennöitsijän facebook- tai nettisivuilta tai liikennöitsijän asiakaspalvelusta.

Julkisen henkilöliikenteen käyttäjien tulee varautua aikataulumuutoksiin, vuorojen peruuntumisiin ja liikenteen ajoittaiseen keskeytymiseen.

Kuluvalla viikolla 12 kaikki vuorot ajetaan normaalisti.

ELY-keskus seuraa tilanteen kehittymistä ja reagoi tarvittavilta osin tilanteeseen. Matkustajamäärien vähentyessä ja tilanteen pitkittyessä tulee varautua siihen, että vuoroja supistetaan lisää 30.3.2020 alkaen.

Ohjeita matkustajille:

- Älä matkusta julkisilla liikennevälineillä sairaana
- Käytä maksamisessa mobiililippua tai matkakorttia, vältä käteisen käyttämistä
- Huolehdi, että yskit tai aivastat paperiliinaan tai hihaan. Heitä paperinenäliina roskiin samantien.  
- Pidä hansikkaat kädessä. Näin toisten ihmisten käsistä esimerkiksi penkkien kahvoihin siirtyneet taudinaiheuttajat eivät pääse helposti tarttumaan. Voit pienentää tartuntariskiä välttämällä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat.  
- Älä koskettele kasvojasi, äläkä kättele. 
- Vältä turhaa matkustamista
- Pese käsiäsi usein ja huolella.

18. maaliskuuta 2020

***

Tietoa yrittäjille ja yrityksille koronaviruksen vaikutuksista

Suomen Yrittäjät on julkaissut verkkosivun, josta löytyy kootusti tietoa ja ohjeistuksia koronaviruksesta yrityksille sekä yrittäjille.

Verkkosivuston löydät täältä.

Myös Konneveden kunta on avannut oman koronavirussivustonsa. Löydät sen täältä.

18. maaliskuuta 2020

***

Varhaiskasvatuksen avoimien ovien päivä peruttu

Varhaiskasvatuksen avoimien ovien päivä 19.3. on peruttu koronavirustilanteen ja valtioneuvoston kokoontumisia rajoittavan linjauksen vuoksi.

18. maaliskuuta 2020

***

Asiointikyydit hoidetaan torstaisin

Asiontikyytien palveluidentuottajien kanssa yhteistyössä on sovittu seuraavaa: Asiointikyydit kyläkunnille hoidetaan torstaisin, kuten tähänkin asti. Riskiryhmään kuuluvien henkilöiden on syytä pidättäytyä turhasta liikkumisesta. Kuljetusreittejä voi kuitenkin hyödyntää palveluiden hoitamisessa, kuten kauppa-asioissa ja niin edelleen. Asioista on vain sovittava kauppiaiden ja kuljettajien kanssa etukäteen, esimerkiksi tilata ruokakassi kauppaan, joka sitten tuodaan asiakkaan kotiin.

17. maaliskuuta 2020

***

Kunnanvaltuuston kokous peruttu

Konneveden kunnanvaltuuston kokous tiistaina 17.3.2020 perutaan koronavirustartuntojen vähentämiseksi. Uudesta kokoontumisesta ilmoitetaan myöhemmin.

17. maaliskuuta 2020

***

Konneveden kunnan ja seurakunnan yhteinen kriisiryhmä kokoontui

Konneveden kunnan ja Konneveden seurakunnan yhteinen kriisiryhmä kokoontui maanantaina käsittelemään koronavirukseen liittyviä seurauksia ja toimia. Palaveriin osallistuivat kunnanjohtaja Juha Jokitalo, perusturvajohtaja Eija Alhonen, perheohjaaja Tuija Mehto, kirkkoherra Raimo Jalkanen, diakoni Ritva Manninen ja nuorisotyönohjaaja Johanna Jääskä.

Molemmat toimijoista ovat käynnistäneet omat koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseen tähtäävät toimenpiteet. Kunta ja seurakunta ovat toisiinsa yhteydessä päivittäin tilanteen kehittymisen seuraamiseksi ja tiedottavat toimenpiteistä omissa kanavissaan.

Kriisiryhmä tukee tarvittaessa kuntalaisten henkistä jaksamista koronakriisin keskellä. Ryhmä pitää tärkeänä, että huomiomme toisiamme vaikka näissä poikkeuksellisissa oloissa ihmisten kanssakäyminen väheneekin. Pidetään rakentavaa yhteydenpitoa toisiimme muilla tavoilla!

Erityisesti pyydetään pitämään puhelimitse yhteyttä yksinäisiin ja vanhuksiin sekä tarvittaessa tarjoamaan naapuriapua. Kiitos jo etukäteen!

Yhteystiedot:

Ritva Manninen, diakoni, 040 837 0251
Johanna Jääskä, nuorisotyöntekijä, 044 759 8188
Tuija Mehto, perheohjaaja, 0400 780 904

17. maaliskuuta 2020

***

Konneveden kunta siirtyi häiriö- ja poikkeusolojen johtamisjärjestelmään

 
Konneveden kunnan häiriö- ja poikkeusolojen johtosääntöä sovelletaan häiriötilanteissa ja valmiuslaissa määritellyissä poikkeusoloissa sekä niihin valmistautumisessa. Kunnanhallitus päätti erityistoimivallan käyttöönotosta maanantaina 16.3.2020.
 
Häiriötilanteiden aikana ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja voi käyttää normaaliolojen johtosääntöjen määrittelemästä toimivallasta poiketen päätösvaltaa peruspalvelujen turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi, jos asia koskee toimenpiteiden yhteensovittamista eri toimialueiden välillä, taloudellisten resurssien tai henkilöstöresurssien suuntaamista, viestintää tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Kunnanjohtajan sijaisena häiriötilanteiden aikaisessa kunnan poikkeusolojen johtoryhmässä (PORY) toimii kunnansihteeri.
 
- Ensimmäisessä PORY-kokouksen tarkensimme jo aiemmin aloitettuja, kuntalaisten turvaamiseen tähtääviä toimenpiteitä. Johtamisvalmiutemme on tällä hetkellä hyvä. Seuraamme tilanne ja teemme toimivaltamme puitteissa uusia turvaamistoimenpiteitä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa.
 
Kunnanjohtaja tai hänen määräämänsä henkilö tekee häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikaiseen toimivaltaansa kuuluvat päätökset häiriötilanteiden aikana poikkeusolojen johtoryhmässä johtoryhmän jäsenen tai kokoukseen osallistuvan asiantuntijan esittelystä. Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen aikana kunnan toimintaa johtaa kunnanjohtaja ja kunnanjohtajan johtama poikkeusolojen johtoryhmä.
 
Häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja ja johtoryhmä vastaavat poikkeusolojen edellyttämistä toimenpiteistä ja ohjaavat voimavaroja eri toimialueille häiriötilanteen ja poikkeusolojen vaatimusten mukaisesti.
 
Poikkeusolojen johtoryhmään Konnevedellä kuuluvat kunnanjohtaja, kunnansihteeri, tekninen johtaja, peruspalvelujohtaja, sivistystoimenjohtaja, taloussihteeri, atk-suunnittelija, ravitsemuspäällikkö, vapaa-aikasihteeri, palvelusihteeri ja isännöitsijä. Lisäksi kunnanjohtaja voi kutsua ryhmään muita henkilöitä.
 
Konneveden kunta seuraa jatkuvasti koronavirustilanteen (COVID-19) kehittymistä yhteistoiminnassa eri viranomaisten ja valtioneuvoston antamien ohjeistusten kanssa.

17. maaliskuuta 2020
 

***

Tiedote Konneveden oppilaiden ja opiskelijoiden huoltajille

Maamme hallitus linjasi tänään 16.3. lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä. Tänään annetut linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti.
Koulujamme koskevat, hallituksen linjaamat toimenpiteet – astuvat voimaan 18.3.2020:


1)    Kaikkien Konneveden koulujen tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään.


2)    Tarvittaessa kunta järjestää lähiopetusta esi- ja perusopetuksen 1-3 luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla (esim. hoitotyö). Myös erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat voivat saada lähiopetusta, mikäli tilanne sitä edellyttää. Asiasta sovitaan koulun rehtorin kanssa.


3)    Hallitus suosittaa, että ne huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.


4)    Lähiopetuksen sijaan opetus ja ohjaus järjestetään vaihtoehtoisilla tavoilla (etäopetus, digitaaliset oppimisympäristöt jne.). Koulun rehtori ja/tai oppilaan opettaja ohjeistavat yksityiskohdista tämän viikon aikana. Tarvittaessa oppilaalle järjestetään etäopiskelun edellyttämät laitteet (sovittava rehtorin kanssa).


5)    Ylioppilaskirjoitukset järjestetään 13.3.2020 julkaisussa tiivistetyssä aikataulussa terveysviranomaisten antamat määräykset huomioiden. Muu lukio-opetus siirtyy etäopetukseen ti 17.3. alkaen.


6)    Koulukuljetuksia ei keskiviikosta 18.3. alkaen järjestetä. Mikäli perheenne kuuluu kohdan 3 ryhmään (esioppilaan/1.-3. luokan oppilaan huoltajat työskentelevät yhteiskunnan toimintojen kannalta kriittisillä aloilla), sopikaa kuljetusjärjestelyistä rehtorin kanssa.
 
Yhteistyö kotien kanssa tässä haastavassa tilanteessa on ollut erinomaisen hyvää – lämmin kiitos siitä!

16. maaliskuuta 2020

***

Suomen hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

Hallituksen linjaamat toimenpiteet

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)

Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

Taustatietoa valmiuslaista
Valmiuslaissa on määritelty erilaisia poikkeusoloja, kuten Suomeen kohdistuva hyökkäys, erityisen vakava suuronnettomuus tai laajalle levinnyt tartuntatauti, jollainen koronaviruspandemia on. Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.

Valmiuslaissa säädetään viranomaisten toimivaltuuksista poikkeusolojen aikana. Valmiuslaissa määriteltyjä toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa viranomaisten normaalein toimivaltuuksin. Valmiuslain nojalla rajoitetaan kansalaisten oikeuksia ja normaalia elämää vain, jos se on välttämätöntä väestön suojaamiseksi.

Valmiuslaissa säädettyjen toimivaltuuksien käyttöönotosta enintään kuudeksi kuukaudeksi päätetään valtioneuvoston asetuksella (käyttöönottoasetus), kun valtioneuvosto yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa on todennut maassa vallitsevan poikkeusolot. Lopullinen päätösvalta voimaantulosta on eduskunnalla. Se päättää, tulevatko valtioneuvoston antaman asetuksen lisävaltuudet käyttöön kokonaan tai osittain. Eduskunta voi myös kumota valtioneuvoston antaman asetuksen.

Kiireellisessä tilanteessa on mahdollista ottaa lisävaltuudet välittömästi käyttöön. Myös silloin asetus viedään eduskunnan käsiteltäväksi välittömästi. Asetus täytyy viedä eduskunnalle viikon kuluessa tai muuten asetus raukeaa.

16. maaliskuuta 2020

***

Kunnantalon väki etätöissä

Kunnantalon väki on pääsääntöisesti siirtynyt etätyöskentelyyn ja kunnantalon ovet on suljettu toistaiseksi. Yhteispalvelupiste on pois käytöstä. Yhteydenotot viranhaltijoihin ja työntekijöihin puhelimitse tai sähköpostilla. Kunnantalolla on virka-aikana päivystys. Sisälle pääsee ovikelloa soittamalla.

16. maaliskuuta 2020

***

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa (COVID-19)


1. Pysy kotona taudin leviämisen välttämiseksi. Kaikki flunssan oireet hoidetaan nyt kotona riippumatta siitä, oletko matkustanut tai muutoin altistunut koronavirukselle. Sairausloma kirjoitetaan tarvittaessa puhelimitse.

2. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.


3. Huolehdi hyvästä käsihygieniasta. Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan. Jos niitä ei ole saatavilla, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta. Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.


4. Jos sinulle tulee vakavia oireita, kuten hengenahdistusta tai yleistilasi laskee, tai kyseessä on pieni lapsi, tee kotona sähköinen ajanvarauspyyntö/oirearvio tai ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemalle. Konneveden terveysaseman puhelinpalvelu avoinna arkisin kello 8-16, numerossa 014 269 0300.


Terveysasemien ollessa kiinni, soita päivystysapuun 116 117. Toimi puhelimitse annettavien ohjeiden mukaan. Yhteydenotto etukäteen on välttämätön, jotta sairastunut ei levittäisi tautia terveysasemalla tai yhteispäivystyksessä.


Seututerveyskeskuksen terveysasemilla keskitytään tästä lähtien vain kiireellisten vastaanottojen hoitamiseen ja pandemiavalmiuden järjestämiseen. Kiireettömän vastaanottoajan jo saaneisiin ollaan puhelimitse yhteydessä.


Ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta löydät
Seututerveyskeskuksen verkkosivuilta osoitteesta:
http://seututk.fi


Konneveden kunta

16. maaliskuuta 2020

***

Koronatiedote

Koronatilanne elää jatkuvasti. Konneveden alueella ei tämän hetkisten tietojen perusteella ole laboratorionäytteiden pohjalta todennettua koronavirustartuntaa.
Kunnanjohtoryhmä seuraa tilannetta jatkuvasti ja se on pitänyt viikonlopun aikana kaksi etäkokousta, joissa on tarkennettu perjantaina tekemäni päätöksen mukaisia, koronavirusta rajaavia toimia. Johtoryhmällä on valmius pitää kokouksia aina kun siihen on tarvetta. Lähtökohtaisesti kokoonnumme päivittäin.
Koulujen osalta koteihin on lähetetty tiedote Wilmalla, jossa suositellaan AVI:n neuvojen mukaisesti riskiryhmään kuuluville oppilaille ja opettajille etäopiskelua. Etäopetukseen voivat osallistua myös muut oppilaat mikäli se perheelle sopii. Yksityiskohdista on sovittava koulujen rehtoreiden kanssa. Palaute tästä on ollut pääosin myönteistä.
Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan YTL:n ohjeiden mukaisesti.

Yhdessä selviämme tästäkin!

Juha Jokitalo
kunnanjohtaja

15. maaliskuuta 2020

***

Konneveden kunta on tänään päättänyt koronaviruksen rajaamiseen liittyvistä toimenpiteistä, joista useat koskevat kunnan henkilöstöä jollain tapaa.

Työntekijöitä koskevia ohjeita:

Johtoryhmä seuraa tilannetta, tekee tarvittavia toimenpiteitä ja tiedottaa niistä tilanteen vaatimalla tavalla. Selviämme tästä yhdessä !

Juha Jokitalo
kunnanjohtaja

13. maaliskuuta 2020

***

Tiedote Konneveden kunnan varotoimenpiteistä 

Konneveden kunnan johtoryhmä linjasi keskeiset varotoimet, joilla pyritään suojaamaan väestöä koronavirustartunnalta.

Vierailut ikäihmisten asumisyksiköissä kielletään toistaiseksi kokonaan (Koskikara, Kotipihlaja, Ruusaliisa ja kuntouttava yksikkö). Lisäksi vierailut kielletään vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien asuntolassa (Leppälintu).

Ravintokeskuksessa ruokailu ei ole toistaiseksi mahdollista ulkopuolisille. Kotiinkuljetusateriat toimitetaan sovitusti.

Asioitaessa kunnan viranhaltijoiden kanssa, asiakkaita pyydetään ensisijaisesti käyttämään puhelinta tai sähköpostia. 

Jokaisen kunnan työntekijän, joka saapuu ulkomailta tulee ilmoittaa tilanteesta esimiehelleen ja jäätävä omatoimisesti yhden viikon ajaksi karanteeriin. Sama koskee myös päätöksentekoon osallistuvaa kunnan luottamushenkilöstöä.

Kunnan henkilöstö ei toistaiseksi matkusta työasioissa ulkomaille. Myös kotimaan työmatkustamista rajataan.

Kaikki koulujen oppilaiden ja työntekijöiden ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan kevätlukukaudelta. Kotimaan matkoista koulut peruvat myös luokkaretket, kisamatkat ja leirikoulut.

Konneveden kouluilla on valmiudet siirtyä oppilaiden etäopetukseen tilanteen sitä vaatiessa. Rehtorit tiedottavat käytännön järjestelyistä erikseen. Oppilaiden tulee ottaa kaikki oppikirjat kotiin ja kuljettaa päivittäin kouluun vain lukujärjestyksen mukaiset kirjat.

Konneveden kunnan omat yleisötilaisuudet ja tapahtumat siirretään myöhempään ajankohtaan tai perutaan. Kunta suosittaa, että myös tapahtumanjärjestäjät ja yhdistykset noudattaisivat hallituksen suosittamaa linjaa jo tässä vaiheessa ja peruisivat keväälle suunnitellut tapahtumat.

Konneveden vapaa-aikatoimen ja Konneveden 4H:n ohjatut harraste- ja liikuntaryhmät on toistaiseksi peruttu ml. nuorisotila Kukkulan toiminta

Vanhuksille suunnatut ryhmätoiminnat ovat toistaiseksi peruttu. Myös palvelukeskuksen terapia-allas ja saunaosasto on suljettu toistaiseksi.

Väestön tulee mahdollisissa karanteeni- tai eristystilanteessa noudattaa ohjeita yksiselitteisesti. Sen aikana ei saa olla lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ulkoilu on sallittua, mutta toisiin ihmisiin on hyvä pitää kahden metrin välimatka. 

Väestön tulee seurata aktiivisesti kunnan viestintäkanavia. 

Top