Juhan blogi

Juhlavuosi

( 04.12.2017 )

Kuluva vuosi on sisältänyt mielenkiintoisia tapahtumia 100-vuotiaan isänmaamme kunniaksi. Näistä olemme saaneet nauttia myös täällä Konnevedellä.  Erityisesti mieltäni ilahdutti ravintokeskuksen henkilöstön ja Lapunmäen koululaisten yhdessä järjestämä vanhusten Suomi100-ruokatapahtuma. Sain olla mukana nauttimassa vanhusten toiveiden mukaan valmistettua lounasta. Tarjoilijoina toimivat Lapunmäen 9-luokkalaiset tytöt. Tapahtuman yhteydessä jokainen vanhus sai alakoululaisen tekemät piirroksen satavuotiaasta Suomesta. Sain samalla myös käydä samalla tervehtimässä Koskikaran, Kotipihlajan ja Ruusa-Liisan asukkaita. Käydyissä keskusteluissa tuli esille, kuinka juuri vanhaväki ymmärtää mistä ruoka tulee ja millaista vaivannäköä sen eteen 100-vuotiaassa Suomessa on joskus nähty. Ruoka ei ole ollut aina itsestään selvyys. Kulunut kesä on konkreettisella tavalla osoittanut sen, että sadon saaminen ei ole itsestään selvyys. Maanviljelijöillä on ollut suuria vaikeuksia sadonkorjuussa niin Konnevedellä kuin muuallakin Suomessa. Useilla paikkakunnilla sato jäi kokonaan korjaamatta. Näistä syistä ruokaan on menneinä aikoina suhtauduttu nöyrällä ja kiitollisella mielellä. Tästä osoituksena on, että tänäänkin hyviin tapoihin kuuluu, että miespuoliset ruokailtaessa miespuoliset ottavat lakin pois päästä.  Vierailukierroksella tapasinkin monia vanhuksia, jotka olivat sananmukaisesti nähneet nälkää lapsuudessaan.

Juhlavuoden merkittäväksi kohokohdaksi nousee uuden koulun vihkiäiset. Itsenäisyyspäivän tienoilla vietettävä juhla korostaa sitä, että Konnevedellä katsotaan tulevaisuuteen. Lapsilla ja nuorilla on hieno opinahjo vuosikymmeniksi eteenpäin. Erityisen ilonaihe on Konneveden syntyvyyden vahvistuminen. Vauvoja syntyy kuluvana kaksinkertainen määrä edellisvuoteen nähden. Kaikki 24 vauvaa perheineen ovat merkki tulevaisuuden uskosta. Ennen vanhaan tavattiinkin sanoa, että ”lapsi tuo leivän tullessaan”. Uskon, että niin se on vielä tänäänkin.  Lapunmäen koulu on suunniteltu ja toteutettu niin, että se palvelee kaikkia ikäryhmiä. Hyvällä syyllä sitä voi kutsua kuntalaisten olohuoneeksi. Olen ilolla seurannut koululla toteutettavaa mummojen ja pappojen ”kännykkäkerhoa”, jossa nuoret opettavat ikäihmiselle älylaitteiden käyttöä. Rohkenen ajatella, että noissa kohtaamisissa eniten kuitenkin saavat juuri nuoret, kun vanhemman väen elämän viisaudet siirtyvät aivan kuin huomaamatta nuoremmalle väelle – tätä voidaan kutsua ”hiljaiseksi tiedoksi” tai sosiaaliseksi lahjaksi.

Juhlimisen aihetta on myös siinä, että Keski-Suomen työllisyystilanteen kohentuminen näkyy hyvin biotuotetehtaan myötä myös täällä Konnevedellä. Viimeisimmän tilaston mukaan Konneveden työttömyysprosentti on 10,1% jolla olemme Keski-Suomen kuntien joukossa sijalla 8. Matalin työttömyys, 8,5 % on Muuramessa ja korkein Saarijärvellä 14,4%. Konnevetiset yritykset ovat saaneet hyvin näkyvyyttä eri medioissa jopa kansainvälisestikin. Työllisyystilannetta on kohentanut myös Etelä-Konneveden kansallispuiston saavuttama suuri suosio, jossa kävijämäärän kasvu edelliseen vuoteen verrattuna oli 50 %. Alueen yrittäjien ja matkailutoimijoiden työ on tuottanut tuloksia. Kaikki nämä ovat hienoja esimerkkejä kuntamme elinvoimaisuudesta. Kesän aikana matkailualueeseen on käynyt tutustumassa myös useita ulkomaisia matkanjärjestäjiä ja toimittajia. Toivottavasti näiden vierailujen seurauksena näemme lähitulevaisuudessa isompiakin kansainvälisiä matkustajaryhmiä ihastelemassa kaunista järviluontoamme.

Joulu päättää juhlavuotemme. Toivottavasti meillä jokaisella on silloin aikaa läheisimmille, aikaa pysähtyä Joulun sanoman äärelle, aikaa rauhoittumiselle ja palautumiselle. 100 vuotta sitten joulu oli monella tapaa toisenlainen. Tuolloin Keisarilliseen Venäjään kuulunut Suomen autonominen suuriruhtinaskunta, nykyinen Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi joulukuussa 1917. Joulun juhlintaa silloin liittyi huima määrä erilaisia itsenäisyyteen liittyviä tuntemuksia, joita on tärkeä juhlistaa myös nyt juhlavuonna. Itsenäisyyspäivän iltana kaksi ikkunalle sytytettyä kynttilää liittävätkin yhteen kansamme historian ja joulun muuttumattoman sanoman maailmaan syntyneestä Vapahtajasta.

 

Rauhallista ja Siunattua Joulun aikaa!

- Juha Jokitalo

Top