Juhan blogi

Liikunta- ja liikkumistavat murroksessa

( 28.05.2017 )

Kokeilin hiihtolomalla minulle uutta liikuntatapaa, ns. läskipyöräilyä. Ajelin Ylläksen kupeessa moottorikelkalla tehdyllä uralla maastopyörällä, Fatbikesillä. Kokemus oli rohkaiseva. Paksut renkaat toimivat iskunvaimentimina ja niiden pito oli nastarenkaiden luokkaa. Matka hangen päällä aapasoiden ja metsäsaarekkeiden halki sujui ongelmitta. Laavuilla ja taukotuvilla oli mukava pysähtyä hörppimään lämmintä kaarnikkamehua.

Konneveden luonto tarjoaa myös mahdollisuuksia sekä uusille että perinteisille liikuntatavoille. Tästä esimerkkeinä reilu viikko sitten pidetty, kaikille tarkoitettu Erämelonnan SM-kisa ja heinäkuussa pidettävä CrossRun-juoksutapahtuma.

Viime syksynä konnevetisiä oli mukana tekemässä TV-ohjelmaa uusista liikkumis- ja liikuntatavoista. Tähän liittyen Konneveden kunnanhallitus teki ensimmäisenä Suomessa periaatepäätöksen, että kunta pyrkii omalla toiminnallaan edistämään erilaisia liikennepalvelukokeiluita. 

Toukokuun 28. päivä YLE 1:ssä käynnistyvä Kansan liike - ohjelma perehtyy tavallisten kansalaisten liikuntatapoihin. Mukana on ihmisiä Helsingistä Rovaniemelle. 10-osaisen sarjan tavoitteena on löytää ekologisesti kestäviä ja terveyttä edistäviä tapoja hoitaa päivittäinen liikkuminen. Sarja päättyy heinäkuun lopussa. Ohjelman taustalla ovat liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö, Kunnossa kaiken ikää -ohjelma, Liikennevirasto, Tekes, Trafi, Sitra ja VTT. Ohjelma on katsottavissa myös YLE Areenassa.

Ohjelman tekotapa oli poikkeava. Valtaosa aineistosta kuvattiin mukana olevien kännykköillä. Tv-tuottajan kuvausryhmä teki ohjelmaa mm. Lapunmäen koululla, Kauppatien varrella, kunnantalolla ja Silmutsaaressa. Aineistoa tuli runsaasti. Testasimme erilaisia uusia välineitä ja toimintatapoja. Ohjelman aikana saimme havaita, että kuvausryhmää kiehtoivat kuitenkin eniten perinteiset, luonnossa tapahtuvat liikkumismuodot. Saimme paljon kysymyksiä marjastuksesta, kalastuksesta ja metsästyksestä. Näitä haluttiin myös kuvattavan. 

Me pidimme tärkeänä, että ihmiset rohkaistuisivat uusien vempaimien lisäksi luontoliikunnasta ja sellaisista harrastuksista, joita perheet voivat yhdessä harrastaa. 

Jännityksellä odotamme, millainen ohjelmasta lopulta tuli. Jää siis nähtäväksi.

- Juha Jokitalo

Top